Şemdinli sanığı Uzman Çavuş, ‘cinayet’ten tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli sanığı Uzman Çavuş, ‘cinayet’ten tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 15:01

ISPARTA'da müteahhitlik yapan 44 yaşındaki Salih Uçar, satılığa çıkardığı otomobiline talip olan Caner Altan ile buluşup satışı yapmak için 2 ay önce gittiği Eğirdir İlçesi'nde ortadan kayboldu.

Olayla ilgili gözaltına alınan Caner Altan, üniversite öğrencisi sevgilisi Filiz Yamaç ve Altan'ın arkadaşı olan Şemdinli sanığı, Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda Uzman Çavuş Tanju Çavuş, Uçar'ın öldürüldüğünü belirtip suçu birbirlerinin üzerine attı. ‘Tasarlayarak adam öldürmek’ suçundan tutuklanan 3 zanlı, cesedin yerini bilmediklerini söylerken, polisler, eğitimli köpeklerle Eğirdir ile Barla Beldesi arasında karış karış ceset arıyor.

Vanlı olan evli ve 4 çocuk babası 44 yaşındaki Salih Uçar ile ağabeyi İbrahim Uçar, 10 yıl önce Isparta'ya taşındı. Ağabeyi ile birlikte inşaat şirketlerine taşeronluk yapan Salih Uçar, geçen Mart ayında 07 CST 45 plakalı Volkswagen Passat marka otomobilini satışa çıkardı. Kendisini ‘futbolcu’ olarak tanıtan Caner Altan, Uçar'ı arayarak otomobile talip oldu. Otomobile 17 bin YTL isteyen Uçar ile pazarlık yapan Caner Altan, Eğirdir İlçesi'nde buluşmak için randevu verdi.

EĞİRDİR'E GİTTİ, ORTADAN KAYBOLDU

Ağabey İbrahim Uçar, “Hiç böyle araba satışı duymadım. Sen niye arabayı alıp gidiyorsun? Alıcı gelir teslim alır” diyerek kardeşine karşı çıktı, ancak Salih Uçar ağabeyini dinlemedi. Salih Uçar, “Futbolcu olduğuna göre arabayı alacak parası vardır. Gidip bakarım eğer parayı hazırlamamışsa biner arabama dönerim” dedi. 26 Mart 2008'de satacağı otomobiliyle Eğirdir'e giden Salih Uçar, aradan saatler geçmesine rağmen dönmeyince ağabeyi İbrahim Uçar, saat 16.00 sıralarında cep telefonundan onu aradı. İbrahim Uçar, kardeşine ulaşamayınca bu kez araca talip olan Caner Altan'ı cep telefonundan aradı. Caner Altan, endişeli ağabeye, Salih Uçar'ın arabayı satmaktan vazgeçip kendisinden ayrıldığını söyledi.

Kardeşinin dönmemesi üzerine İbrahim Uçar, 27 Mart'ta Isparta Halıkent Polis Merkezi ile Eğirdir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak kardeşinin hayatından endişe ettiğini bildirdi. Polis bir yandan Salih Uçar'ı ararken diğer yandan da Isparta ve Eğirdir'de izine rastlanmayan otomobilini araştırdı.

OTOMOBİLİ SÖKE'DE BULUNDU

1 Nisan'da otomobilin Aydın'ın Söke İlçesi'nde olduğu belirlendi. Söke'de Sölah Uçar'ın otomobilini kullanan Caner Altan ile yanındaki Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nde öğrenci olan sevgilisi Filiz Yamaç gözaltına alındı. Ertesi gün Salih Uçar'ın otomobiliyle birlikte Eğirdir'e getirilen zanlılar, ifadeleri alındıktan sonra savcılık tarafından serbest bırakıldı. Ancak savcılığın talimatıyla Caner Altan ve Filiz Yamaç'ın cep telefonu kayıtları incelemeye alındı.

Caner Altan ve sevgilisi Filiz Yamaç'ın sık sık Erol K. ile görüştüğü belirlendi. Sovcılığın talimatıyla, Caner Altan Eğirdir'de, Filiz Yamaç ve Erol K. ise Söke'de yeniden gözaltına alındı.

ŞEMDİNLİ SANIĞI TANJU ÇAVUŞ DA GÖZALTINDA

Caner Altan, Salih Uçar ile 26 Mart'ta Eğirdir'de bir kafede buluştuklarını ve aracını satın alıp karşılığında bir kese içinde 150 sikke altın verdiğini söyledi. Kırşehirli olan Caner Altan, satıştan sonra hemşehrisi olduğunu ve eskiden beri tanıdığını belirttiği Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda Uzman Çavuş olarak görev yapan Tanju Çavuş'u arayıp görüştüğünü söyledi. 3 yıl önce Hakkari'nin Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasından sonra çıkan olaylarda kalabalığın üzerine açtığı ateş sonucu ‘1 kişinin ölümüne, 5 kişinin de yaralanmasına neden olmak’la suçlanıp, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Tanju Çavuş'un, elinde sikkeler olan Salih Uçar'ı emniyet güçlerine yakalatacağını söyleyerek üzerinde resmi kıyafetle kafeye geldiğini iddia eden Caner Altan, 2'sini orada bırakıp ayrıldığını ve Salih Uçar'ı bir daha görmediğini söyledi. Bunun üzerine Uzman Çavuş Tanju Çavuş da Eğirdir Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla gözaltına alındı.

Çelişkili ifadeler veren zanlılar, Salih Uçar'ın öldürülmüş olabileceğini söyleyerek, suçu birbirlerinin üzerine attı. Tanju Çavuş'un ifadesinde, cesedin Eğirdir ile Barla Beldesi arasındaki araziye gömülmüş olabileceğini söylemesi üzerine güvenlik güçleri arama başlattı.

TUTUKLANDILAR

Zanlılar Caner Altan, Filiz Yamaç, Uzman Çavuş Tanju Çavuş ve Erol K., polisteki sorgularının ardından Adliye'ye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan Caner Altan ve Filiz Yamaç 19 Mayıs'ta, Uzman Çavuş Tanju Çavuş ise 21 Mayıs'ta, ‘tasarlayarak adam öldürmek’ suçlamasıyla tutuklanarak Isparta Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Erol K. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İZCİ KÖPEKLERLE CESET ARANIYOR

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Salih Uçar'ın cesedinin bulunabilmesi için izci köpeklerle birlikte polis timinin Eğirdir ile Barla Beldesi arasında karış karış ceset aradığını söyledi.

Salih Uçar'ın yakınları da Eğirdir'e giderek cesedin bulunmasını beklemeye başladı. Ağabey Raşit Uçar, “Kardeşimin nüfus cüzdanını da almışlar. Demek ki gidip noterde sahte satış işlemi yapacaklardı. Ama arabanın devrini alamamışlar. Bir araba için bir insanın canına nasıl kıyılır anlamıyorum” dedi.

Kardeşlerden Cevdet Uçar ise “Bizde cenaze çok önemlidir, bir mezarı olması çok önemlidir. 2 aydır ölüp ölüp diriliyoruz, işkence çekiyoruz. Kardeşimizin cenazesinin bulunmasını istiyoruz” dedi.

ŞEMDİNLİ'DE NELER OLMUŞTU

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 1 Kasım 2005 tarihinde bir otomobilde meydana gelen patlamada, 23 kişi yaralanmış, 67 ev ve işyeri ağır hasar görmüştü. Şemdinli'deki ikinci ve büyük olay ise 9 Kasım günü meydana gelmişti. Eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'ne el bombası atılmış, patlamada Mehmet Zahir Korkmaz ölmüştü. Patlamanın ardından toplanan halk, bombayı attıklarını ileri sürdükleri astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz'i yakalayıp güvenlik güçlerine teslim etmişti. Aynı gün astsubaylara ait araçta inceleme yapılırken, toplanan halkın üzerine ateş açılmış, bu ateş sırasında Ali Yılmaz hayatını kaybetmiş ve 5 kişi de yaralanmıştı. Ateş açtığı iddia edilen Uzman Çavuş Tanju Çavuş ile kitabevine bomba attığı iddia edilen eski PKK itirafçısı Veysel Ateş, 12 Kasım günü tutuklanıp cezaevine konulmuştu. ‘Meşru müdafa sınırını aşarak, 1 kişinin ölümüne, 5 kişinin de yaralanmasına neden olmak’la suçlanan Uzman Çavuş Tanju Çavuş, 18 Ocak 2006 tarihinde Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Çavuş'un davası daha sonra güvenlik gerekçesiyle Malatya'ya alınmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!