Şemdin Sakık ‘Alcatraz Kuşçusu’

Güncelleme Tarihi:

Şemdin Sakık ‘Alcatraz Kuşçusu’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde, yalnızca kendisinin kullandığı ‘havalandırma’da 2 güvercin besleyen terörist Şemdin Sakık, ödüllü filmdeki ‘‘Alcatraz Kuşçusu’’na benzedi. Sakık, PKK'yı anlattığı kitabını da bitirmek üzere...

PKK'nın bir dönem iki numaralı ismi olan idam mahkûmu Şemdin Sakık, sinema klasikleri arasına giren başrolünü Burt Lancaster'in oynadığı ‘Alcatraz Kuşçusu’ filmindeki gibi, yattığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde güvercin besliyor. Güvenlik nedeniyle özel bir koğuşta tek başına tutulan Şemdin Sakık'ın sadece kendisinin kullandığı cezaevi havalandırmasında 2 güvercin beslediği öğrenildi.

TAKLACI GÜVERCİN

Şemdin Sakık'ın güvercinlerin, uçtuklarında havada takla atan ve Güneydoğu Bölgesi'nde ‘Taklacı’ diye adlandırılan güvercinler olduğu belirtildi.

Şemdin Sakık'ın PKK'daki yaşantısını konu alan kitabının son aşamaya geldiği de kaydedilirken, kitabını yayımlatacak parayı nereden sağlayacağı merak konusu oldu. Sakık'ın, ayrıca Atatürk'ün hayatını ve devrimlerini anlatan kitapları da okuduğu belirtildi. Sakık, 28 Mayıs'ta hákim karşısına çıkarak, Pişmanlık Yasası'ndan kendisinin de yararlandırılmasını istemişti.

Lancaster'in ödüllü filmi

ABD'nin California Eyaleti'nde San Francisco Körfezi'ndeki kayalık bir ada olan Alcatraz, 1868 yılında askeri cezaevi olarak kullanılmaya başlandı. 1934 yılında ise Adalet Bakanlığı tarafından sivil cezaevi olarak kullanıma açıldı. Ülkenin en azılı mahkûmlarının kilit altına alındığı bu hapishaneden kaçış imkánsızdı. Alcatraz'da 54 yıl hapis kalan ve kendisini kuş yetiştiriciliğine veren Robert Strud'un hayatını konu alan 'Alcatraz Kuşçusu' filmi gişe rekorları kırdı. Burt Lancaster'ın oynadığı film birçok ödül kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!