sembol oldu

Güncelleme Tarihi:

sembol oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet muhabiri Hayrettin Karateke'nin çektiği ve Güneydoğu'da yaşanan tüm dehşeti tek karede gözler önüne seren karnından kurşunlanmış bebek fotoğrafı, bölücübaşı Apo ve İtalya aleyhtarı gösterilerin sembolü oldu. Ellerde afiş, bayrak olan fotoğraf, protesto ilanlarının değişmez görüntüsü haline geldi. En son TELSİM tarafından televizyon reklamlarında kullanılan ve İtalyan makarnasının üzerine dökülen bebeğin kanı, yaşanılan olayların tüm dehşetini özetliyor. Her gün Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen gösterilerde kullanılan, kanı, karnından sızan minik bebek fotoğrafı, gözü dönmüş teröristlerin yıllardır sergilediği terörü İtalya'nın suratına bir tokat gibi çarpıyor. Daha dişleri yeni çıkmış, minicik bir bebeği bile kurşunlamaktan çekinmeyen, kana doymayan terör örgütünün ve onun başı Apo'nun gerçek yüzünü sergileyen bu fotoğraf, Öcalan'ı serbest bırakan İtalya'ya öfkenin sembolü halinde her gösteride ellerde yer alıyor. Apo'nun terörist olmadığını söyleyen İtalya, bu ve bunun gibi binlerce belge niteliğindeki fotoğrafı görmezden gelerek, ona kucak açıyor. Binlerce insanın kanına giren, asker, polis, korucu, kadın, erkek, yaşlı, genç, bebek demeden katleden terör örgütünün başı, yıllarca Avrupa'ya kaçırıp insanları zehirlediği uyuşturucu paralarıyla şimdi Roma'da keyif çatıyor. Ve onun militanları, Güneydoğu'nun soğuk dağlarında aç, susuz, donma tehlikesi altında hâlâ ne yaptıklarını, neye hizmet ettiklerini bilmeden dolaşıyorlar. Türkiye'nin uyarılarını duymazdan gelen, 35 bin kişinin katilini bağrında barındıran İtalya ve hükümeti, küstah tavrını bu ve bunun gibi fotoğraflara rağmen bir devekuşu misali sürdürüyor.

O bir Kürt çocuğuydu

Hürriyet'in katliamdan 2 gün sonraki, 24 Ekim 1993 tarihli, ‘‘Dinle zalim Apo’’ manşetinin hemen altında şunlar yazıyordu: ‘‘Kalleşçe kurşun sıkarak katlettiğin bu Kürt bebeğinin, bu yavrumuzun kanını bu millet senin yanına koymayacak! Robotlaştırdığın gözü dönmüş teröristlerin Derince Mezrası'nı basıp, savunmasız 14 çocuk, 8 kadını delik deşik ettiler. Katledilenlerin hepsi de Kürt kökenli vatandaşlarımız. Şimdi yüreğimiz bu günahsız vatandaşlarımız için yanıyor. Milletimiz sana ve eli kanlı teröristlerine bu vahşeti ödettirecek.’’

İbretin öyküsü

Hayrettin KARATEKE

Terörün Güneydoğu Anadolu'da doruğa tırmandığı 1993 yılının son günleri... Yer, Siirt'in Baykan İlçesi'ne bağlı Günbuldu Köyü Derince Mezrası. 21 Ekim 1993 gecesi mezrayı basan 60 kadar PKK'lı, 31 korucunun çevrede pusuda bulunmasını fırsat bilerek roketatar ve otomatik tüfeklerle ateş açtı. Korucuların dikkati bir noktada toplanırken, başka bir terörist grup, çevresi dağlarla çevrili bir vadi içerisindeki mezrayı sardı. Teröristler evlerinde tütün saran korucu ailelerini kadın-çocuk demeden silah zoruyla dışarı çıkararak ilkokulun önünde topladılar. Gözü dönmüş katiller, korucuları, ‘‘Aileleriniz bizim elimizde, teslim olmazsanız hepsini kurşuna dizeceğiz’’ diye tehdit ettiler. Korucular direnmeye devam ederken, acımasız katliamlardan biri daha gerçekleştirildi. Gözü dönmüş teröristlerin otomatik tüfeklerle açtığı ateşle, biri hamile olmak üzere 14'ü çocuk, 8'i kadın toplam 22 masum vatandaş katledildi. Gözlerini kan bürüyen, 'Kürtler'i kurtarmak ideali' ile ortaya çıkan caniler, kendi soylarından gelen masum vatandaşları tek tek katledip, 7'sini de yaralamakla yetinmediler, 8 evi de ateşe verdiler. Silahlar sustuktan sonra ortalık kan gölüydü. Teröristlerin kurbanlarından hamile bir kadının karnı parçalanırken, bebeği de dışarı fırlamıştı. Ölenler arasında adı henüz konulmamış bir bebek de vardı. Ölen diğer çocuklardan Firuvet Erdem'in 2 yaşındaki oğlu Zeynettin, Yılmaz Erdem'in 3 aylık bebeği Yılmaz Erdem ve Saime Erdem'in 6 aylık bebeği Saime'de bulunuyordu. Diğer ölenlerin ise şöyleydi: Nevrettin Erdem (10), Anıl Erdem (60), Merdiye Erdem (25), Saime Erdem (30), Emiyettiin Erdem (8), Münasıp Erdem (10), Kevser Erdem (12), Zaru Erdem (55), Saki Erdem (10), Bedriye Erdem (25), Serkan Erdem (3), Barış Erdem (4), Cumhuriyet Erdem (8), Firuvet Erdem (25), Raife Erdem (60), Amine Erdem (28), Hasibe Erdem (15).



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!