Selimiye Camii’nin mimarı kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Selimiye Camii’nin mimarı kimdir
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2019 12:25

Mimarının ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii, Osmanlı-Türk sanatının ve dünya Mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır. 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilenSelimiye Camii ve Külliyesi, 2011'de ise Dünya Mirası olarak tescil edilmişti. Peki, Selimiye Camii’nin mimarı kimdir?

Haberin Devamı

Selimiye Cami, Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Sinan'ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.

Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.

Mülkiyeti Sultan Selim Vakfı’ndadır. Bugün şehrin merkezinde bulunan caminin yapıldığı alanda inşasına Süleyman Çelebi döneminde başlanan, sonradan Yıldırım Bayezid'in geliştirdiği Edirne'nin ilk sarayı (Saray-ı elik) ve Baltacı Muhafızları haremi bulunmaktaydı. Bu alandan “Sarıbayır” veya “Kavak Meydanı” diye bahsedilir.

 

BAKMADAN GEÇME!