Selanik'te bir hastaya AIDS'li kan verildi

Güncelleme Tarihi:

Selanikte bir hastaya AIDSli kan verildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2006 15:29

Yunanistan'ın Selanik kentinde hastanede tedavi gören bir kişiye AIDS virüsü (HIV) taşıyan kan nakli yapıldığı bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, Akdeniz anemisi teşhisiyle tedavi görmekte olan, kimliği açıklanmayan 16 yaşındaki hastaya, geçen Ağustos ayında yapılan kan nakliyle HIV bulaştığının belirlendiğini duyurdular. Basın-yayın organları, bu “trajik hatanın” nasıl yapıldığının ortaya çıkarılması için soruşturma başlatıldığını kaydettiler.

Haberin Devamı

1,3 MİLYONDAN FAZLA AİDS HASTASI TEDAVİ GÖRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BM AİDS'LE Mücadele Programı (UNAİDS) tarafından yayımlanan raporda, AİDS'ten en çok etkilenen Sahra altı Afrika ülkelerinde yaşayanların tedavisine öncelik verildiği belirtildi.

Tedavi gören hastaların 2 yılda 100 binden 810 bine arttığı vurgulanan raporda, 6 Afrikalıdan birinin artık hastalığın gelişmesini geciktiren antiretrovirus (ARV) tedavisi gördüğünü, Afrika'da yaşayan 10 çocuktan 9'ununsa yardım beklediği kaydedildi.

2005 sonunda 3 milyon kişinin tedavi görmesinin hedeflendiği, ancak bu sayıya ulaşılamadığı belirtilen raporda, yine de kaydedilen gelişmelerin önemli olduğu ve ARV'nin yaygınlaşmasının 2005'te 250 bin ila 350 bin hayatı kurtardığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Raporda, geçen yıl G8 ülkelerinin ve BM'nin Afrika'da AIDS ilaçlarını 2010 yılına kadar kıtadaki herkese ulaştırma hedefine mümkün olduğunca yaklaşabilmek içinse önemli çabalara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

UNAİDS, AİDS'i önleme ve AİDS tedavisi amacıyla yardım programlarının finanse edilmesi için 2008'e kadar her yıl en az 22 milyar doların gerektiğini de açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!