Seks niye vazgeçilmez

Güncelleme Tarihi:

Seks niye vazgeçilmez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Alman Focus Dergisi son sayısında insanların seksten niye bu kadar çok keyif aldıklarını araştırdı. Bilim adamlarına göre sadece hormon seviyesi değil, hisler, beklentiler, hatta moda bile cinsel hayatımızı etkiliyor.

Bulundukları yer hiç de keyif verici değildi. Frankfurt Havaaalanı'nda, uçağın kalkmasını bekliyorlardı. Merkezi Hamburg'da bulunan bir şirkette ARGE (araştırma geliştirme) şefi olarak çalışan 38 yaşındaki adam, sekreterinin yanındaki sandalyeye oturmuştu. Sekreterin çantadan çıkardığı dosyaları şefine uzatmak için hafifçe eğildiği sırada, elleri birbirine değdi. Ve işte ne olduysa o sırada oldu.

2 çocuk babası olan genç adam, ‘‘5 yıldan beri birlikte çalışıyorduk. Ancak ilk kez gözlerinin çok seksi olduğunu farkettim. Aklımdan onu öpmek geçti, belki de daha fazlası’’ diyor. Daha önce binlerce kez sekreterine mektup dikte etmiş, birlikte çalışmışlar, ancak aralarında böylesine bir etkileşim yaşanmamıştı. Peki şimdi ne olmuştu da bu işadamı, bir anda sekreterinden etkilenmişti?

Bilimadamları şimdi bu tür binlerce soruya cevap bulmaya çalışıyorlar. Şef yorucu ve stresli bir gün geçirmişti. Cortisol gibi stres hormonları, gün boyunca adamın keyif almasını ve cinsel duyularını bloke etmişti. Pazarlığın istediği gibi sona ermesinin ardından vücudu keyif almasını sağlayan adrenalini salgılamaya başladı. Erkeklik hormonu testosteron da harekete geçti.

Sekterine baktığında, genç kadının karanlığın da etkisiyle büyümüş olan gözbebeklerini bir cinsel uyarı olarak algıladı. Sekreter, kendisine doğru eğilmişti. Genç kadının ter ile parfüm karışımı kokusunu da algılayabiliyordu. Hormonların etkisiyle erotik bir atmosfer doğmuştu. Adam, sekreterine ilk kez başka bir gözle bakıyordu.

Bilim adamlarına göre, bu erotik mesaj bombardımanı altında hayvanlar olsaydı, üreme mekanizması hemen harekete geçer, çiftleşme gerçekleşirdi. Ancak insanlarda seks oyunları, sadece biyokimyanın, ya da vücudun salgıladığı hormonların tekelinde değil. Beklentiler, korkular, hafızaya kaydedilmiş anılar ve toplum standartları, kişinin cinsel hayatını belirliyor.

Moda bile insanın seks yaşamı konusunda belirgin bir rol üstleniyor. Kadınların giderek bilinçlenmesi bile ikili ilişkileri yakından etkiliyor. Köln Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, kadınların yeni tanıştıkları bir erkeğin bakışlarına 0.4 saniye gibi kısa bir sürede cevap verdiklerini ortaya koyarken, erkekler karşılarındaki kadının gözlerine ancak 1.5 saniye geçtikten sonra bakabilme cesareti gösteriyorlar. Araştırmayı yapan Pedagog Dorit Suwelack, ‘‘Erkekler kendilerini daha çok sınırlandırıyor. Kadınlar ise karşı tarafla iletişim kurmaya açıklar’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!