Şeker çocuklara müjde

Güncelleme Tarihi:

Şeker çocuklara müjde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Şeker hastaları, ömür boyu peşlerini bırakmayan hastalıklarının mali yükünden kurtuluyor. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘şeker çocuklara’’ ilaç masraflarının devlet tarafından karşılanacağını müjdeledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çağan da SSK ve Bağ-Kur'da konuyla ilgili düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

‘ŞEKER Çocuklar' diye anılan ve küçük yaşta diyabetik oldukları için ömür boyu insüline bağımlı yaşamak zorunda kalan hastaların, ilaç ve kan ölçme aletleri devlet tarafından ücretsiz karşılanacak. Şeker çocuklara bu müjdeyi, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel verdi. Bakan, Dünya Diyabet Günü'nde tekrar gündeme gelen bu sorun için şöyle dedi:

‘‘Bakanlık ilgililerine kesin talimatımı verdim, hazırlık yapıyorlar. Önümüzdeki hafta diyabet kuruluşlarının temsilcileri ile biraraya geldikten sonra insülin dahil, kan ölçme aleti, kan ve idrar ölçmede kullanılan test çubuklarının bedelini bütçeden devlet tarafından karşılayacağız.’’

MUTLAK ÇÖZÜME DOĞRU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Nami Çağan da ‘‘Sorunu bilen biri olarak SSK açısından da mutlak çözüme gideceğimizi söylüyorum’’ dedi. Türkiye'de 2 milyonu aşkın şeker hastasının yüzde 10'u çocuk yaşta. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, geçen yılki Diyabet Günü toplantısının açış konuşmasından sonra, 'Hasta Hakları' olarak sunulan taleplerin sahibi olacağını açıklamış, Sağlık Bakanlığı'na iki yazı göndererek, bu taleplerin çocukların sağlığı için çağdaş ülkelerde olduğu gibi uygulanmasını istemişti. Ancak o dönemde çözüm sağlanamamıştı. Olaya sahip çıkan Temizel, Çağan ile mutabakat sağlayarak SSK ve Bağ-Kur kapsamının da buna eklenmesi için çalışmaları başlattı.

Bu arada, İzmit'te iki çocuğu diyabetik olan bir işçi de SSK aleyhine açtığı davayı kazandı. Çocuklarının kan ölçme aleti ile kan ve idrarda şeker ölçümü için gerekli test çubuklarının ücretsiz ödenmesi ile ilgili talep, Adli Tıp Kurumu'nda da onaylandı. Mahkeme, davacı lehine karar verince bu kapı da açılmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!