Şehitler Abidesi'nde dev bayrak krizi

Güncelleme Tarihi:

Şehitler Abidesinde dev bayrak krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 15:49

ÇANAKKALE Şehitler Abidesi önüne AKP'li Antalya Belediyesi'nin yaptırdığı 70 metre uzunluğunda göndere çekilmesi planlanan 15x22.5 metre ölçülerindeki Türk Bayrağı krize neden oldu. Yapımından Vali Orhan Kırlı'nın bile habersiz olduğu projede, sert rüzgar hesaba katılmayınca, 200 kilogram ağırlığındaki dev bayrak çekilemedi.

Haberin Devamı

Gelibolu Yarımadası'nda tüm şehitler anısına yaptırılan 41.70 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi'nin yanına dev Türk Bayrağı çekmek için 70 metre yüksekliğinde gönder dikildi. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan ve 120 bin YTL'ye mal olacak bu projeden Çanakkale Valisi Orhan Kırlı dahil birçok yetkilinin habersiz olduğu ortaya çıktı. Vali Kırlı, yerel gazetelerde projeyle ilgili haberleri gördükten sonra Şehitler Abidesi'ne giderek inceleme yaptı. Proje için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınıp alınmadığının araştırılması için çalışmaları durdurdu. İki gün sonra bayrak projesi için kuruldan izin alındığının öğrenilmesi üzerine Vali Kırlı'nın talimatıyla çalışmalar yeniden başladı.

Tam 15.5 ton ağırlığında, 70 metre yüksekliğindeki gönder, temeline 87.5 metreküp beton dökülerek dikildi. 200 kilogram ağırlığında, 15x22.5 metre boyutlarında, 337.5 metrekarelik bayrak çekilmesi planlandı. Ancak daha önce 130 kilogram ağırlığındaki 12x18 metre ölçülerinde, 216 metrekarelik bir Türk Bayrağı ile ilk deneme yapılmak istendi.

Haberin Devamı

Bayrak göndere çekilirken, sert rüzgarın etkisiyle havayla doldu, ipin geçtiği bölümü yırtıldı, motor da bayrağın ağırlığına ve rüzgara dayanamayarak yandı. Bayrağın çekilmesi, 5 dakika sürdü. İlk provada yaşanan sorunlar nedeniyle 216 metrekarelik bayrak ertesi gün gönderden indirildi. İşi yapan Platina Çelik İmalat Sanayi şirketi görevlileri, İstanbul'dan daha güçlü bir motor sipariş etti. İkinci deneme ise 13 Mart Perşembe günü yapıldı ve 216 metrekarelik bayrak göndere daha sorunsuz çekilebildi.

TÖRENDE ÇEKİLECEK Mİ?

Şehitler Abidesi'nde 18 Mart günü saat 14.00'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı tören sırasında İstiklal Marşı eşliğinde 337.5 metrekarelik dev bayrağın göndere çekilip çekilemeyeceği merak edilmeye başlandı. Yetkililer, 130 kilogram ağırlığındaki bayrağın bile göndere çekilmesinin 5 dakika sürmesi nedeniyle 200 kiloluk bayrağın İstiklal Marşı süresinde göndere ulaşamayacağı endişesini yaşamaya başladı. 18 Mart günü meteorolojik koşullar da düşündürürken, rüzgarın şiddetli esmesi ya da yağmur yağması durumunda dev bayrağın göndere çekilemeyeceği belirtildi. Prova amacıyla gönderde bulunan 216 metrelik bayrağın bile, tören günü yeniden çekilmesinde sorun yaşanabileceği endişesiyle hiç indirilmemesi de alternatifler arasında tutuldu.

Haberin Devamı

Diğer yandan, 70 metre yüksekliğindeki direğin, tören sırasında konukların oturacağı portatif tribüne 3 metre mesafede olmasının da sıkıntı yaratacağı, tören günü bayrak çekilmek istenirken açılıp, rüzgarla birlikte şişmesi halinde konuklar için tehlike yaratabileceği kaydedildi.

‘RÜZGAR İYİ HESAP EDİLMELİYDİ’

Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı ise dev gönder projesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Tabii ki, şanlı Türk Bayrağımızın en yükseklerde dalgalanmasını isteriz. Ancak Şehitler Abidesi açıklık ve çok rüzgar alan bir nokta. Buraya dev gönder dikmeden önce rüzgar ölçüm istatistikleri göz önünde bulundurulmalıydı. Proje, aceleye getirilmemeliydi. Bir önemli konu ise şimdiki yerde bulunan diğer bayrak gönderi. Çünkü 33 metre yüksekliğindeki bu gönder 1960'lı yıllarda Amerika'da yaşayan bir Türk işadamı tarafından gönderilmiş, tek parça halinde ve pirinçten yapılmış bir gönderdi. En üstünde de alem bulunuyordu. Bu direğin bir eşi de Anıtkabir'de var. Bu yüzden çok değerli olan bu direğin de yeniden bir yerde en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!