Şehit Rıdvan Özden'in mezarı açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Şehit Rıdvan Özdenin mezarı açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2012 11:51

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında, iki korumasıyla birlikte şehit olan dönemin Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in Edirnekapı Şehitliği’ndeki mezarı tekrar otopsi yapılması amacıyla açıldı. Şehit Albay Rıdvan Özden’in kemikleri delil torbalarına konularak Adli Tıp Kurumu’na gönderilirken, eşi Tomris Özden, mezar taşındaki mermerlerin yerinden oynamış olduğunu görerek mezarın daha önceden açıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

14 Ağustos 1995 tarihinde Mardin’in Savur İlçesi Ormancık Köyü kırsal kesiminde teröristler tarafından açılan ateş sonucu alnından vurularak şehit olan dönemin Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in eşi Tomris Özden, eşinin otopsi raporlarında iddia edildiği gibi alnından değil ensesinden vurulduğunu ileri sürmüştü. İddialar üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ’Faili meçhul cinayetler’ soruşturması kapsamında, Kazım Çillioğlu’nun mezarının açılmasının ardından, Eski Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in de mezarının açılmasına karar verildi.

Sabah erken saatlerde Edirnekapı Şehitliği’ne gelen Rıdvan Özden’in eşi Tomris Özden mezarın üzerine  "30 yıldır aynı sözler. Kanlar yerde kalmasın! Hain pusu! Alçak saldırı! Döktükleri kanda boğulacaklar! Bize bu acıyı çektirenler misliyle ödeyecek! Saldırı sonrası geniş çaplı operasyon başlatıldı! Teröre asla taviz vermeyeceğiz" yazılı bir not bulunan bir çelenk bıraktı. Eşinin mezarı başında dua eden Tomris Özden mezarı incelerken, mermerlerin yerinden oynadığını fark etti. Mermerleri elleriyle yerinden çıkaran Tomris Özden, mezarın daha önce açılmış olduğunu iddia ederek "Ben buraya sürekli geliyorum. Hislerime güveniyorum, bu mezar açılmış. Burada böyle bir şey yoktu"’ dedi. Mezarı çevreleyen mermerlerin hepsini çıkarmak isteyen Tomris Özden kendisini engellemek isteyen yakınlarıyla küçük çaplı bir tartışma yaşarken, avukatının uyarısıyla bu eyleminden vazgeçti.

ALBAY ÖZDEN'İN EŞİNDEN "MEZAR AÇILMIŞ" İDDİASI / WEB TV

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta ve beraberindeki heyetin Edirnekapı Şehitliği’ne gelmesinin ardından şehit Albay’ın mezarının açılması için çalışmalara başlandı. Mezarın çevresine şerit çekilerek güvenlik önlemlerinin alınırken, mezarlık görevlileri kazma ve küreklerle mezarı kazmaya başladı.

Haberin Devamı

Özel giysili Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü çalışanlarının yönlendirmeleriyle kazma işlemi devam ederken, Foto Film Şube Müdürlüğü’ne bağlı bir ekip de kamera ve fotoğraf makineleriyle görüntü aldı. Rıdvan Özden’in eşi Tomris Özden ile avukatı Bülent Demir de, mezarın açılmasını yerinde gördü.

Haberin Devamı

ŞEHİT ALBAYIN MEZARI AÇILIYOR / Foto Galeri

DEDEKTÖRLE ARAMA YAPILDI

Mezarı açılması işlemi bittikten sonra olay yeri inceleme ekipleri mezara inerek kemikleri çıkardı. Kemikler gruplandırılarak delil torbalarına yerleştirdi. Şehit eşinin kemiklerinin delil torbalarına konulması sırasında Tomris Özden’in gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Kemiklerin çıkartılmasının ardından, her ihtimali göz önünde bulunduran polis bir kez de metal dedektörüyle mezarda arama yaptı. Aramada herhangi bir şey bulunamadı.  Mezardan çıkartılan kemikler ve toprak örnekleri ölüm sebebinin tam olarak belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

ALNINDA MERME İZİ YOK

Haberin Devamı

Basın mensuplarına bir açıklama yapan Tomris Özden’in avukatı Bülent Demir "Kabrin açılmasından itibaren savcımız ve Tomris hanım ile birlikte sağlıklı bir gözlemde bulunduk ve tüm işlem kameralar tarafından da kaydedildi. Kabrin daha önce açılma konusu bilirkişilerin bilebileceği bir şey. Ben böyle bir şeyin olabileceğini şahsen düşünmüyorum. Çünkü tüm kemikler eksiksiz olarak görüldü. Alnından vurulduğu söylenen Rıdvan Özden Albayımızın kafatasında ve alnında herhangi bir kurşun deliği olmadığını kabrin başındaki en azından 15 insan gördü. Son sözü Adli Tıp Kurumu’ndaki bilirkişi arkadaşlar söyleyecek. Kafatasının arkasında bir avuç kadar boşluk var. Alnı tertemiz. İki kaşının ortasından vurulduğu konusu, böyle bir şey yok. Dedektörle kabirde herhangi bir kurşun ya da metal olup olmadığına dair tarama yapıldı. Çünkü kafatasında giriş çıkış deliği görülmedi. Dolayısıyla acaba içeride kurşun kalmış olabilir mi şüphesine binaen mekanik arama yapıldı. Şu an dosyadaki çelişkili hususlar bizim söylediğimiz doğrultuda bir bir gerçekleşiyor. 17 yıl  sonra da olsa Türk Yargısı’nın bu konuda bir mesafe kat ettiğini görmek bir avukat olarak benim için memnuniyet verici"  diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!