Seher, hastaneler arası git-gel kurbanı oldu

Güncelleme Tarihi:

Seher, hastaneler arası git-gel kurbanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 11:34

MERSİN’in Tarsus İlçesi’nde sokakta oynarken bulduğu 2 hapı yedikten sonra fenalaşıp kaldırıldığı hastanede 19 gün sonra ölen 7 yaşındaki Seher Farz’ın, geç müdahale yüzünden öldüğü öne sürüldü. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Erdal Doruk ise herhangi bir ihmalin söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Tarsus İlçesi’nin Yeşilevler Mahallesi’nde 36 yaşındaki babası Ramazan Farz ‘bıçakla adam yaralama’ suçundan tutuklu olduğu için annesi ve 6 kardeşiyle, 30 yaşındaki amcası Murat Farz’ın evinde kalan Seher Farz, 28 Şubat’ta sokakta oynarken bulduğu 2 hapı, şeker sanıp yiyince rahatsızlandı. Amcası tarafından Tarsus 70'inci Yıl Devlet Hastanesi’ne götürülen küçük Seher, buradaki ilk müdahalenin ardından Mersin Üniversitesi (ME.Ü.) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Ambulansla Mersin’e götürülen küçük kız, iddiaya göre, bu hastaneye, “Yanlış gelmişsiniz. Yerimiz de yok” denilerek alınmadı. Amca Farz’ın “Biz sevkli geldik, almak zorundasınız” diye ısrar etmesi üzerine acil servise alınan Seher, “Mekanik vantilatör ve yerimiz yok. Geldiğiniz hastaneye tekrar döneceksiniz” diyerek Tarsus’a geri gönderdi. Yolda durumu ağırlaşan Seher, Tarsus 70'inci Yıl Devlet Hastanesi’ne yatırıldı. Bir süre sonra ME.Ü.’den arayan yetkililer, cihazın ve yerin bulunduğunu söyleyip, çocuğu hastanelerine getirebileceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine küçük Seher, ikinci kez ambulansla ME.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi’ne doğru yola çıktı. Bu hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi’ne yatırılan küçük Seher, solunum cihazına bağlı olarak 19 gün yaşayabildi.

Tarsus’taki hastanede ilaç zehirlenmesi teşhisi konulan yeğeninin ihmal ve geç müdahalenin kurbanı olduğunu bildiren amca Murat Farz, ME.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi yöneticileri hakkında şikayetçi oldu. Bunun üzerine küçük kızın cesedi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Buradaki otopsinin ardından cenaze yakınlarına teslim edilip, Tarsus Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yeğeninin ölümünden sorumlu olanların cezalandırılmasını isteyen Murat Farz, “Tarsus’ta müdahale yapıldı, yeğenim kendine gelmişti. Mersin’e sevk edildik. Bize ME.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1.5 saat acil serviste beklettiler, sonra, ‘Boşa gelmişsiniz, cihaz da, yer de yok’ diye geri gönderdiler. Tarsus’a dönerken, yeğenim yolda fenalaştı. Tarsus’taki hastaneye ulaştırdık, burada müdahale yapılırken ME.Ü.’den telefon açtılar. Yeniden Mersin’e gittik, ama bu gel-gitler sırasında 5 saat geçti, yeğenim komaya girdi, sonra da öldü. Ölümünden ME.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi sorumludur” dedi.

Haberin Devamı

BAŞHEKİM: İHMAL YOK

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erdal Doruk, Tarsus ile Mersin arasında yaşanan gidiş-gelişler sırasında gecikme ve ihmal yüzünden yaşamını kaybettiği ileri sürülen Seher Farz’ın ölümünde hastanelerinin ihmali olmadığını savundu. Farz’ın yakınlarının suçlaması nedeniyle DHA’nın görüştüğü Doç.Dr. Doruk, şöyle dedi:

“Bahse konu hasta Seher Farz, Tarsus 70’nci Yıl Devlet Hastanesi’nden hastanemize gönderildi. Solunum cihazına ihtiyacı olmayan, ancak, yoğun bakım desteği ihtiyacı olan hasta olarak hastanemize gönderildi. Hastanemize kabulü yapıldığında hastanın solunum cihazına desteği olduğu görüldü. Daha önce gönderen hastane, solunum cihazı olmadığı konusunda uyarılmıştı. Hastaya hastanemizde gereken müdahale yapıldı, durumu stabilleştirildi. Gönderilen merkezle konuşularak şu anda solunum cihazı bulunmadığı, solunum cihazı açılması durumunda hastanın yeniden kabul edilebileceği bildirildi. Bunun üzerine hasta ilgili merkezle koordinasyon içinde yeniden Tarsus’a gönderildi. Bu sırada Kalp Damar Cerrahisinde bir hastadan boşalan ventilatör olması üzerine gece tekrar ilgili merkez aranarak hastanın kabul edilebileceği bildirildi. Hasta hastanemize yeniden getirildi. Yoğun Bakımda yattığı 19 günlük süre içerisinde gerekli tedavi yapıldı. Herhangi bir ihmal söz konusu değildir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!