Şefkat-Der: Şiddet uygulayan erkekler ıssız adalarda ıslah edilsin

Güncelleme Tarihi:

Şefkat-Der: Şiddet uygulayan erkekler ıssız adalarda ıslah edilsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 13:06

Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye’de ilk kadın ve erkek sığınma evlerini açan Şefkat-Der’den ilginç bir teklif geldi.

Haberin Devamı

Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, Meclis’e başvurarak, “Kadına, şiddet uygulayan erkekler için Türkiye’nin ıssız adalarında ıslah, tedavi ve topluma kazandırma rehabilitasyon merkezleri açılsın. Şiddet uygulayan erkekler belli bir dönem buralarda zorunlu ikamet edilip rehabilite edilerek topluma kazandırılmalı” dedi.

REHABİLİTASYON MERKEZLERİ AÇILMALI

Bulan, Türkiye’deki yargı sistemine göre, kadına şiddet uygulayan, kadınları ölümle tehdit eden erkeklerin çoğunun tutuksuz yargılandığını, aldıkları cezaların ertelendiğini, kadına şiddet ve cinayetlerin önlenmesine karşı caydırıcılığı bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

“6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda, şiddet gösterenlerin hakim tarafından tedavi altına alınması, öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık oluşturma rehabilitasyona tabi tutma gibi kararları verilebileceği maddesi de bulunmak. Ancak mahkemeler genelde tedavi ve rehabilitasyonla ilgili bir yaptırımda bulunmamaktadır. Şiddet uygulayan erkekler için tam teşekküllü rehabilitasyon merkezleri açılmalı. Bu rehabilitasyon merkezlerinin bazıları Türkiye’nin ıssız adalarına açılabilir ve mahkemeler şiddet uygulayan erkekleri zorunlu olarak rehabilitasyon merkezlerine yerleştirebilir.

Haberin Devamı

TAKİPTE KOLAYCA YAPILABİLİR

Kadına şiddet uygulayan erkeğin tutuksuz yargılanması ve cezalarının ertelenmesi veya üç beş günlük zorlama hapsi sonrasında polis tarafından takip edilmediği ve risk altında kadının da 24 saat polis koruması da olmaması dolayısı ile kadınlar kolayca katledilebiliyor. Şiddet uygulayan erkekler belli bir dönem Türkiye’nin ıssız bir adasına yapılacak komplekste ıslah tedavi topluma kazandırma rehabilitasyonuna tabi tutulması, sonrasında da elektronik kelepçe ile takip edilmeleri, benzer bir şiddet fiilinde bulunmasına karşı oldukça faydalı ve caydırıcı olacaktır. Eğer bu kompleksler ısısız adalara değil de başka yerleşim yerlerine de yapılmak istenirse ısısız adalarda yapılacak etkide olmasa da yine de faydalı olur ve kesinlikle uygulanmaya konmalıdır.

Haberin Devamı

ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE CAYDIRICI OLACAK

Bu talebimiz karşılanırsa şiddet olayları azalacak. Bu kamuoyunda büyük yankı bulup, şiddetin önlenmesi bakımından kesinlikle çok büyük fayda sağlayacaktır. Kadına şiddetin önlenmesinde, kadına şiddet uygulayanların tehdit edenlerin tutuklu yargılanması, cezaların ertelenmemesi ve insanları öldürmenin hiç bir gerekçesi hafifletici sebebi olmaması, tahrik indirimlerinin yapılmaması gerektiren kanunlar çıkartılmalı. Cinayetlerde görev ihmallerinde bulunan devlet yetkilileri de katillerle birlikte en ağır cezalarla yargılanmalıdır. Şiddet uygulayan cezasını çekerken yada cezasını çektikten sonra da ayrıca, bir daha şiddet uygulamamasına yönelik zorunlu olarak tedavi, ıslah, topluma kazandırma rehabilitasyonuna tabi tutulmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!