Sefir atamaları askıya alındı

Güncelleme Tarihi:

Sefir atamaları askıya alındı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlanan son büyükelçi kararnamesinin Washington, Bonn, Birleşmiş Milletler ve Tokyo gibi önemli merkezlere ilişkin bölümünün Başbakan Mesut Yılmaz ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem arasında su yüzüne çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle belirsizliği girdi. Bonn Büyükelçisi Volkan Vural'ın Washington'a atanacağı, buradaki büyükelçi Nüzhet Kandemir'in merkeze alınacağı, Tokyo Büyükelçisi Gündüz Aktan'ın, Bonn'a kaydırılacağı, yerine merkezden Büyükelçi Murat Sungar'ın atanacağı, New York'taki BM Daimi delegeliğine de yine merkezdan Büyükelçi Nabi Şensoy'un gönderileceği bildirilmişti. Ancak listedeki bazı isimlerin görev yerleri konusunda Cem ile Yılmaz'ın görüş ayrılığına düştükleri ve kararnamenin ilgili bölümünün askıya alındığı öğrenildi.

Bununla birlikte hazırlanan kararname ile Dışişleri'nin en önemli yurtdışı görevlerinden biri olan Türkiye'nin Brüksel'de Avrupa Birliği nezdindeki Daimi Delegeliğine merkezde AB ile ilişkilerden sorumlu Genel Müdür Nihat Akyol atandı. 3'ü kadın 14 yeni büyükelçinin atandıkları yerler ise şöyle: Nihat Akyol Avrupa Birliği'ne, Uğur Ergun Katar'a, Burak Gürsel Gürcistan'a, Bozkurt Aran Pakistan'a, Ercan Özer Abu Dabi'ye, Ecvet Tezcan Azerbaycan'a, Ataman Yalgın Küba'ya, Şule Soysal Beyaz Rusya'ya, Veka İnal Filipinler'e, Füsun Çetintaş Singapur'a, Ömer Şahinkaya Nijerya'ya, Engin Türker Bahreyn'e, Erdinç Ulumlu Dakka'ya, Halil Akıncı Slovenya'ya. Ayrıca İran'la ilişkilerde yaşanan gerginlik nedeniyle geçen Şubat ayında merkeze çekilen Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk Oslo'ya atanırken, yerine Arjantin Büyükelçisi Sencer Özsoy atandı. Oslo Büyükelçisi Burhan Ant ise Güney Afrika'ya kaydırıldı. Merkeze alınan Trablus Büyükelçisi Ateş Balkan'ın Yeni Zelanda'ya atanması öngörülüyor. Libya'ya ise Singapur Büyükelçisi Oktay Özüye gönderiliyor. Bu arada merkezde genel müdür sıfatıyla görev yapan büyükelçilerden Ergün Pelit Meksika'ya, Erhan Yiğitbaşoğlu Arjantin'e, Ahmet Ermişoğlu ise Türkmenistan'a atanıyor.

Jacques Lang'ın öğrencisi Brüksel'e

Dışişleri'nin önde gelen AB uzmanlarından biri olan Nihat Akyol, bu atamayla ilk kez büyükelçi sıfatı kazandı. Mülkiye mezunu olan 49 yaşındaki Akyol'un Fransa'da 1974 yılında Nancy Üniversitesi'nde kabul edilen doktora tezinin konusu da, ‘Avrupa Topluluğunun Akdeniz Politikası ve Türkiye-AET İlişkileri’ başlığını taşıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand döneminde Kültür Bakanı olarak görev yapan ve Fransa'nın önde gelen aydınlarından biri olarak kabul edilen Jacques Lang, Akyol'un tez hocasıydı. Akyol, Dışişleri'ndeki kariyerinin önemli bir bölümünde AB konularına baktı. Merkezde 1995 yılında AB Genel Müdürlüğü’ne getirilmeden önce Brüksel'de beş yıl süreyle (1990-95) AB nezdinde Daimi Delege Yardımcısı olarak görev yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!