Seçimden vazgeçilebilir

Güncelleme Tarihi:

Seçimden vazgeçilebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Erken seçim bizim, hükümetimizin gönüllü olarak aldığı bir karar değildir’’ diyen Başbakan Mesut Yılmaz, dün Gaziantep'te sürpriz bir açıklama yaparak erken seçim kararından Meclis'te destek bulmaları halinde vazgeçilebilecekleri mesajını verdi.

Banka genel müdürleriyle önceki gün yaptığı toplantıda, ‘‘Seçimleri 2000 yılına erteleyin’’ tavsiyesiyle karşılaşan Başbakan Mesut Yılmaz, dün sürpriz bir açıklama yaparak erken seçim kararından Meclis'te destek bulmaları halinde vazgeçilebilecekleri mesajını verdi. Yılmaz, bu yöndeki açıklamalırını dün gittiği Gaziantep'te yaptı. Yılmaz, hükümeti dışardan desteğe devam karşılığı seçim kararı alınmasını sağlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı kastederek şöyle dedi: ‘‘Bizi bu kararı almaya zorlayanlar, bizim hükümetin yaptığı hizmetleri yeterli görmeyip, Türkiye'nin geleceğini erken seçimde arayanlar, eğer bu kararlarından vazgeçerlerse, Türkiye'nin geleceği için bunu da oturup değerlendirmeye hazırız.’’

CHP'Lİ BAŞKAN İSTEDİ

Yılmaz, İçme Suyu İsale Hattı'nın dünkü temel atma töreninde Gaziantep'in CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ile bir süre sohbet etti. Doğan, Yılmaz'a, ‘‘Yerel seçimlerle genel seçimlerin bir arada yapılmasının Türkiye'ye istikrarsızlık getireceğini’’ söyledi. Yılmaz da kürsüye gelerek Doğan'ın kendisine ilettiği bu endişesini açıkladı. Yılmaz, Ankara'nın siyasi havasını yeni bir atmosfere sokacak açıklamasında şunları söyledi:

‘‘Belediye Başkanı'nın (Celal Doğan), mahalli seçimlerin genel seçimlerle bir arada yapılmasının Türkiye'ye istikrarsızlık getireceği yolundaki endişesini not ettim. Ümit ederim ki, bu sözleri bizi erken seçim kararı almaya zorlayanlar da duymuşlardır. Erken seçim bizim, hükümetimizin gönüllü olarak aldığı bir karar değildir. Zorunlu olarak aldığı bir karardır. Ama erken seçimden kendileri açısından çıkar umanların hesaplarını bir daha yapmaları gerekir. Biz hükümet olarak Meclis'te aldığımız karara sonuna kadar bağlı kalacağız. Ama eğer, bizi bu kararı almaya zorlayanlar, bizim hükümetin yaptığı hizmetleri yeterli görmeyip, Türkiye'nin geleceğini erken seçimde arayanlar, eğer bu kararlarından vazgeçerlerse Türkiye'nin geleceği için, Türkiye'nin iyiliği için bunu da oturup yeniden değerlendirmeye hazırız.’’

BANKACILAR DA ÖNERDİ

Dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'ye etkisinin önüne geçmek amacıyla önceki gün bankacılarla yaptığı toplantıda da, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Burhan Karaçam, Yılmaz'a 18 Nisan'da yapılacak seçimlerin ertelenmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Karacam, uygulanan ekonomik program sayesinde Türkiye'nin, dünyada yıldız ülkelerden biri konumuna gelmeye başladığını ve itibar kazandığını belirterek Yılmaz'a şu tavsiyede bulunmuştu: ‘‘Türkiye'nin bu konjonktürde dünyanın yıldız ülkesi olabilmesi için seçimlerin 2000 yılına ertelenmesi gerekiyor. Bunu yapın.’’ TOBB Başkanı Fuat Miras da üç hafta önce seçimlerin 2000 yılına ertelenmesini isterken, işadamı Sakıp Sabancı da önceki gün gazetelere verdiği demeçte aynı yönde görüş belirtmiş ve ‘‘Seçimler 2000 yılına’’ demişti.

DEMİREL VE CİNDORUK DA KARŞI

İki seçimin birlikte yapılması kararına, milletvekillerinin bu yönde oy kullanmasına rağmen ilk karşı çıkan, koalisyonun küçük ortağı DTP'nin Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk olmuştu. Cindoruk'un ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de iki seçimin bir arada yapılmasının doğru olmayacağını belirterek, ayrı yapılması gerektiğini söylemişti. ANAP'lı bakanlar Mustafa Taşar, Eyüp Aşık, Ersin Taranoğlu, Burhan Kara ve bağımsız Sanayi Bakanı Yalım Erez de seçim kararının alınmasının ardından Hürriyet'e yaptıkları açıklamada, ‘‘Yerel seçimler önce, genel seçimler daha sonra yapılmalı. Seçim kararı alındı ama bu pilav daha çok su kaldırır’’ yönünde demeç vermişlerdi.

Konvoyda kaza

Başbakan Mesut Yılmaz, Harran Ovası'nda sulama projelerinin bazı bölümlerinin tamamlanması nedeniyle dün yapılan törenden dönerken, konvoyda kaza meydana geldi. Başbakan Yılmaz'ın konvoyunda yer alan Bahri Koreli yönetimindeki 16 HE 491 plakalı otomobil, Balaban Köprüsü yakınlarında aniden fren yapınca takla atarak şarampole yuvarlandı. Koreli, kazadan yara almadan kurtuldu, otomobili ise hurda haline geldi. Kazanın, önündeki aracı geçmeye çalıştığı sırada meydana geldiğini belirten Bahri Koreli, ‘‘Karşı yönden bir araba geldiğini fark ederek, frene bastım. Araba takla atarak şarampole yuvarlandı’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!