Seçim hakkına Portekiz modeli

Güncelleme Tarihi:

Seçim hakkına Portekiz modeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 14:36

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'ndeki Rhein-Main Türk Toplumu Başkanı Dr. Tayfun Çilingir, yurtdışında yaşayanların seçme ve seçilme hakkıyla ilgili olarak en uygun modelin "Portekiz modeli" olduğunu söyledi.

Özel komite kuruldu

Yıllar önce Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Üst Kurulu Koordinasyon Kurulu çerçevesinde kurulan Yurtdıyında Yaşayan Vatandaşlarımızın Seçme ve Seçilme Hakları Komitesi'nin konuyla çok yakından ilgilendiğini ve bazı çözüm önerileri ürettiğini kaydeden Dr. Tayfun Çilingir, "Yaptığımız toplantılardan sonra akla en yatkın çözümün Portekiz modeli olduğuna kanaat getirdik" dedi.

Komitenin eşbaşkanlığını dönemin Yurtdışındaki Türkler'den Sorumlu Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu ile yaptığını kaydeden Çilingir, "Bu komitede Hollanda'dan Seçil Arda ve Adnan Ölmez, Almanya'dan Bilal Doğan, Niyazi Şahin ve Adalet Bakanlığı Kanunlar Kararlar Daire Başkanı Ali Em, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışında Yaşayan Türkler Şube Müdür Yardımcısı Muzaffer Eröktem ve Daire Başkanı Erdal Gölcüklü, Birgül İleri ve Ayla Küçükoğlu'nun katılımıyla bir toplantı düzenledik. Burada, mevcut seçmen sayısını gözönünde bulundurarak bir çözüm bulmaya çalıştık" diye konuştu.

Mektup, vekalet, sandık

Haberin Devamı

Elde edilen verilene göre sadece Almanya'da 1.5 milyon seçmen bulunduğunu belirlediklerini kaydeden Çilingir, şöyle konuştu:

"Seçme ve seçilme hakkı konusunda yapılması gereken çalışmalar belirlendikten sonra, vatandaşların ne şekilde oy verebileceği üzerinde düşünüldü. Burada mektupla, vekaletle veya doğrudan sandıkta olmak üzere üç ayrı sistem üzerinde duruldu. Yapılan görüşmeler sonucunda, mektupla oy verme sistemini kullanan ülkelerden Portekiz örneği ele alınmıştır."

 Portekiz sistemi nedir?

Portekiz sistemine göre seçmenler, bulundukları ülkelerdeki büyükelçilik ya da konsolosluğa giderek, genel seçimlerde oy kullanabilmek için kaydını yaptırıyor. Başvuru her yıl 1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. Dış temsilciliklerce hazırlanan seçmen kütükleri haziran sonuna kadar ilgili bakanlığa gönderiliyor. Sonra ilgili birimler oy pusulasını ve oyun nasıl kullanılacağını anlatan bilgi broşürünü posta ile seçmene gönderiyor. Seçmen oyunu kullandıktan sonra mektubu, en geç genel seçimlerin yapılacağı güne kadar seçim kuruluna posta ile iletiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!