Seçim boyası bela oldu

Güncelleme Tarihi:

Seçim boyası bela oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Oy kullananları belirlemek için kullanılan Hint işi boya, tam 14 gündür parmaklardan çıkmadı. Vatandaşlar çamaşır suyu, aseton, törpülemek gibi ilginç yöntemler denediler ama başarılı olamadılar.

GENEL ve yerel seçimlerde oyunu kullanan seçmenlerin sol işaret parmaklarına sürülen boyalar, tam 14 gündür çıkmadı. Hindistan'dan tanesi 4 dolardan getirilen 230 bin şişe boya, 32.5 milyondan fazla seçmenin işaret parmağında hiçbir şekilde çıkmayan seçim lekesi’ bıraktı.

Özel boyanın ne kadar damlatılacağı, sandık görevlilerinin ‘el ve parmak hassasiyeti’ne kalınca, seçmenlerin sol işaret tırnak ve parmakları değişik büyüklüklerde kara lekelerle kaplandı. Bazı vatandaşlara sürülen boyanın lekesi, tırnak ve parmağın yanısıra, el ve avuca bile ulaştı.

Yaklaşık 32.5 milyon insanı ilk kez aynı gün ve aynı özellikte buluşturan boya lekelerini çıkartmak için vatandaşlar ilginç yaratıcılıklara da yöneldi.

OJEYLE BİLE ÖRTÜLMEDİ Kadın seçmenler tırnakları üzerindeki lekeyi ojeyle kapatmaya çalıştılar. Ancak en koyu renkli oje bile, Hindistan'dan Mysore Paints Ltd. firmasından getirtilen boyanın tırnakta bıraktığı lekeyi örtemedi. Oje kurumaya başlar başlamaz, boya altından kendini gösterdi. Lekeyi tırnak törpüsüyle yoketme yöntemi de geçersiz kaldı.

Seçmenler 18 Nisan'da yaşamlarına günlerce çıkmamamak üzere giren bu boyayı çıkartmak için, sert cisimlerle işaret parmaklarının derisini ve tırnaklarını kazımaya çalıştılar. Ancak bu da başarılı olmadı.

VATANDAŞI KİMYAGER YAPTI

Bazı vatandaşlar ise Hint işi boyayı çıkartmak için bir kimyager titizliğiyle çalıştılar. Vim ile sıvı sabunu karıştıran bazı seçmenler, bu karışım başarısız olunca, aynı karışımı içine birkaç damla çamaşır suyu katarak etkinleştirmeye çalıştılar.

Yine kolonya, tiner, aseton gibi sıvılar da gerek ayrı ayrı, gerek karıştırılarak seçim boyasını yok etmek için denendi. Ancak sonuç alınamadı. Bu durum bir çok vatandaşı, ‘‘Seçim boyası değil alınyazısı. Dövme bile deri nakliyle, lazerle çıkıyor’’ esprisinde buluşturdu.

SAĞI BOYALILAR

Bu arada, sandık kuruluna verilen ‘sol el işaret parmağı çıkmayan boya ile boyanması, sol el işaret parmağı olmayan kişinin, başka bir parmağının boyanması ve hangi parmağının boyandığının yazılması, hiç parmağı olmayan seçmenin boyun bölgesinin boya ile işaretlenmesi’ talimatı da bir çok yerde geçerli olmadı. Seçim telaşıyla bir çok vatandaşın sol parmağı yerine, sağ parmağı boyandı.

YSK'NIN AMACINI AŞTI

Boyanın günlerce çıkmaması, Hindistan'daki firmanın YSK'nın özel siparişindeki özel şartları da ‘fazlasıyla’ yerine getirdiğini belgeledi. YSK'nın Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) siparişinde, ‘temin edilecek özel boyanın, seçmenlerin parmağına şişenin ağzı açılmaksızın sürülebilecek şekilde ambalajlanması, sürüldükten sonra en az 12 saat olmak üzere 24 saat süreyle parmaktan çıkmayacak nitelikte olması ve özellikle deterjan gibi temizlik maddeleriyle çıkartılamaması gerektiği’ vurgulanmıştı. Fakat boya 24 saat süreyle değil, iki haftadır gücünü gösteriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!