Şeb-i Arus ne demek? Şeb-i Arus nedir anlamı ne?

Güncelleme Tarihi:

Şeb-i Arus ne demek Şeb-i Arus nedir anlamı ne
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2019 21:47

Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gece olan Şeb-i Arus, Konya'da yapılan törenlerle gündeme geliyor. 'Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' ismi ile ifade edilen Şeb-i Arus kelime olarak “Düğün Gecesi” demektir. Mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 746'ncı yılında bu yıl da etkinlikler ile anılıyor. Peki, Şeb-i Arus ne demek? Şeb-i Arus nedir anlamı ne? İşte, ayrıntılar.

Haberin Devamı

Hz.Mevlana'nın vuslata erişmesinin yıldönümünde Konya'da düzenlenen törenlerle gündeme gelen Şeb-i Arus kelimesi, internet kullanıcıları tarafından merak konusu oldu. Dünyada ilgi uyandıran Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gece olarak anılan Şeb-i Arus için Hz. Mevlana; ölümün aslen bir cismin ortadan kalkması değil, Allah'a doğru uçması anlamına geldiğini düşünmektedir. İşte, Şeb-i Arus hakkında merak edilen bazı bilgiler...

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

Haberin Devamı

ŞEB-İ ARUS NE ZAMAN BAŞLAR?

Türk ve İslam dünyasının en büyük mutasavvıflarından Mevlana Celaleddin-i Rumi, 746. vuslat yıl dönümünde yurt içi ve yurt dışından farklı din ve kültürden insanları 7-17 Aralık'ta Konya'da buluşturacak.

Her yıl 7-17 Aralık tarihinde gerçekleştirilen "Mevlana'nın Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri"ne yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçi katılıyor. Bu yıl "Vefa Vakti" temasıyla hazırlanan anma etkinlikleri, çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşecek.

BAKMADAN GEÇME!