Schröder'den Erdoğan'a: Sizi takdir ettik

Güncelleme Tarihi:

Schröderden Erdoğana: Sizi takdir ettik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2004 01:24

Almanya Başbakanı, Tayip Erdoğan'la yaptığı görüşmede Kıbrıs konusunda Rumların tutumunu eleştirdi, Türk politikacılara takdir borçları olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Köln’de bir araya geldiği Başbakan Erdoğan’a, Türkiye’nin AB kriterlerini başarıyla yerine getirdiğini belirterek, ‘Çok iyi yoldasınız’ mesajı verdi. Türkiye’nin Kıbrıs’ta attığı adımları da öven Schröder, ‘Bizim bu konuda Türk politikacılara takdir borcumuz var’ dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’taki tarihi referandum sonucunda çıktığı ilk Avrupa gezisinde övgülerle karşılandı. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Annan Planı’nın gerçekleşmesini Rumların engellediğini ifade ederek, ‘Bizim bu konuda Türk politikacılara sadece bir takdir borcumuz olabilir’ diye konuştu.

İSTİKAMETİNİZ DOĞRU

Schröder, bu konuşmayı, Erdoğan, beş bakan, milletvekilleri ve 600’ü aşkın Türk işadamının katıldığı Köln’deki Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası açılışında yaptı. Schröder, Türk işadamlarının ayakta coşkuyla alkışladığı konuşmasında, Türkiye’nin AB’yle ilgili kriterleri yerine getirmede başarıyla ilerlediğini kaydederek, ‘Çok iyi yoldasınız. Doğru istikamette yürümeye devam edeceğinize inanıyorum’ dedi.

SÖZÜMÜZE GÜVENİN

Leyla Zana ve diğer eski DEP milletvekillerinin serbest kalması beklentisini de dile getiren Almanya Başbakanı, konuşmasının sonunda Kıbrıs konusuna değindi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın ‘Gayet güzel bir plan’ hazırladığını, ancak bu planın gerçekleşmesini Rum tarafının engellediğini söyledi. Schröder, ‘Bundan üzüntü duymalıyız. Türk politikacılara sadece bir takdir borcumuz olabilir’ dedi. Schröder, sözlerini, ‘Sayın Başbakan, siz Almanya’nın sözüne güvenebilirsiniz. Almanya’ya güvenebilirsiniz’ diyelerek noktaladı.

MOTOR GÜÇ OLALIM

Başbakan Tayyip Erdoğan da, Kıbrıs konusuna değinmediği konuşmasında, AB-Türkiye ilişkilerine ağırlık verdi. Erdoğan, Almanya’ya, ‘Müteşebbis gücüne ve beşeri sermayesine sonuna kadar güvendiğim Türkiye’yi, Almanya ile birlikte AB ekonomilerinin ihtiyaç duyduğu motor gücü konumuna oturtun’ diye konuştu.

‘Biz Avrupalılar’ diye konuşan Erdoğan, Türkiye’deki genç ve dinamik nüfusa dikkat çekerek, şunları söyledi:

MÜMKÜN OLANI İSTİYORUZ

‘Bu genç ve dinamik nüfus Avrupa’daki gelecekte ortaya çıkması beklenen iş gücü açığının kapatılmasına -Ama bu defa beden gücüyle değil beyin gücüyle kapatılmasına- hiç mi hizmet etmeyecektir? Nüfusunun büyük bölümü Müslüman bir ülkeyi Avrupayla bütünleştirmek medeniyetler çatışması yerine medeniyetler uzlaşmasının gerçekleştirilebileceğini dünyaya göstermektir.’

Erdoğan
, Türkiye’nin AB’den ‘imkansızı değil, mümkün olanı talep ettiğini’ vurgulayarak sözlerini noktaladı.

Almanya’nın Köln kentinde Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın açılışını yapan Başbakan Erdoğan Türk vatandaşlarına seslendi. Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, ‘Entegre olun, ama aslınızı unutmayın’ dedi. Kıbrıs konusuna da değinen Erdoğan ‘KKTC’deki kardeşlerimizin haklarını yedirmeyi aklımızın en ücra köşesinden bile geçirmeyiz. Bunu düşünmek alçaklıktır’ diye konuştu.

AB, 40 yıllık sözü tutmalı

AB’nin Türkiye’ye müzakere tarihi vermesi gerektiğini söyleyen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, bunun nedenlerini şöyle ifade etti:

‘Türkiye’ye, 1963’te imzaladığı ortaklık anlaşması sonrasında her yıl ‘Koşulları yerine getirdiğiniz takdirde sizi alacağız’ denmiştir. 40 yıl boyunca bu sürekli tekrarlanmıştır. Şimdi koşullar yerine getirildiyse artık söyleyecek olumlu yaklaşmaktan başka bir şey söylenemez. Bölgede demokratik istikrarın sağlanması açısından Türkiye’nin büyük bir katkısı olmaz mı? Köktendinci olmayan bir İslam’ın Avrupa değerleriyle bütünleşebileceğini düşünüyorum. Bunun önemini kendi güvenliğimiz açısından düşünelim.’

Kıbrıs için ortak komisyon kararı

KÖLN’deki Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın açılış töreninin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Gerhard Schröder 20 dakika süren baş başa bir görüşme yaptı. Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ‘Annan Planı’na ‘evet’ diyen KKTC’nin cezalandırılmaması için neler yapılacağını görüşmek üzere ortak bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırdık’ diye konuştu. Schröder de, AB dışişleri bakanlarının önceki gün KKTC’ye ekonomik yardım kararı almasının önemine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!