Schröder'den, çifte vatandaşlık sözü

Güncelleme Tarihi:

Schröderden, çifte vatandaşlık sözü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

SPD'nin başbakan adayı Gerhard Schröder, iktidara geldikleri takdirde çifte vatandaşlık hakkı verileceğini söyledi. Schröder, Türk-Alman ilişkilerinin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini belirterek, ‘‘AB kapısı Tükiye'ye açılmalıdır’’ dedi.

Sosyal Demokrat Parti SPD'nin başbakan adayı Gerhard Schröder, Berlin'de yabancı gazetecilerin de katıldığı bir toplantıda, Hürriyet muhabirinin, ‘‘İktidara geldiğiniz takdirde çifte vatandaşlık hakkı tanıyacak mısınız?’’ sorusuna, ‘‘Evet’’ dedi. Türk Alman ilişkilerinin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini de belirten Schröder'in, çifte vatandaşlık hakkında düşünceleri şöyle:

‘‘Evet, burada yaşayan ve belirli yasal koşulları yerine getiren ikinci ve üçüncü nesilden yabancılar için çifte vatandaşlık hakkının mümkün olması gerektiğini hep savunduk.Çifte vatandaşlık hakkını mutlaka gerçekleştireceğiz, çünkü en mantıklı yol bu. İnsanları gerçek yaşamlarıyla bağdaşmayan kararlar vermeye zorlamanın yanlış olduğunu düşünüyoruz.’’

AB KAPISI AÇILMALI

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri konusunda görüş belirtirken, AB'nin kapısının Türkiye'ye açık tutulmasından yana tavır koyan Schröder, ‘‘Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiyi iyileştirmek için neler yapacaksınız?’’ sorusu üzerine şunları söyledi:

‘‘İyi ilişkiler Almanya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğini engellediği gerekçesi ileri sürülerek bozuldu. Bu görüşmelere ben katılmadığım için ithamların ne kadar haklı olup olmadığı konusunda birşey söyleyemeyeceğim. Ama ben Türkiye'nin, Türkiye istediği takdirde Avrupa politikasında bir rol oynaması için gereken yapılmalıdır diyorum. Bu bağlamda Türkiye'nin istek ve dilekleri için Avrupa Birliği'nin kapısı Türkiye'ye açık tutulmalıdır. Öte yandan çözülmesi gereken problemler olduğuna da işaret etmek gerek, bu sorunlar Türkiye'deki Alman işçilerin menfaatlerini de içermektedir. ’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!