SBS, şirketleri uzaktan eğitecek

Güncelleme Tarihi:

SBS, şirketleri uzaktan eğitecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2003 10:11

Siemens Business Services Türkiye, şirketlere ve kurumlara yönelik uzaktan eğitim sistemi Business Academy'yi hayata geçirdi. Sistemi kullananlar, ek bir yatırım yapmadan, SBS'in altyapısı üzerinde 'kullandıkları eğitim kadar' ücret ödüyorlar.

Meta Grup'un 2001'de yaptığı bir araştırmaya göre şirketlerin piyasa değerini oluşturan varlıklarının dağılımında maddi varlıklar şüzde 20'sini, maddi olmayan varlıklar yüzde 80'ini oluşturuyor. Aynı araştırmanın 1978 yılı sonuçlarına bakıldığında maddi varlıkların yüzde 87, maddi olmayan varlıkların ise yüzde 13'lük bir orana sahip olduğu görülüyor.

Yani bugün, şirket varlıklarının yüzde 80'i (çalışanlar), akşam olduğunda kapıdan çıkıp gidiyor. Şirket yönetimlerine düşen ise her sabah çalışanların şirkete geri dönmesini sağlamak.

Forrester şirketinin araştırmalarına göre yeni mezun her yedi gençten beşi, iş seçiminde eğitim olanaklarını, maaşın üzerinde tutuyor. Benzer bir araştırmaya göre, iyi eğitim imkanlarına sahip olmayan bir şirketin çalışanlarının yüzde 44'ü bir yıl içinde yeni iş arayışlarına giriyor. İyi eğitim olanaklarına sahip şirketlerde bu oran yüzde 12'ye düşüyor.

Siemens Business Services (SBS), şirketlerin ihtiyaç sıralamasında eğitimin ilk sırada olduğundan hareketle yeni bir eğitim platformu geliştirdi. Yaygın ve yoğun bir eğitim hizmeti verebilmek amacıyla 'Business Academy' projesi hayata geçirildi.

SBS E-Öğrenme Bölüm Müdürü Ali Gürer, geçtiğimiz yılın sonlarında, şirketlerin e-öğrenmenin faydalarından en kısa zamanda, sıfır yatırım ve sıfır riskle, geniş bir yelpazede yararlanmaları için yola çıktıklarını söylüyor: ‘‘Projede ağırlıklı olarak dünyanın hazır içeriklerde en büyük ve başarılı firması NETg'nin kurs kütüphanesi kullanılıyor. NETg'nin Türkiye distribütörü olan Intermedia ile SBS Türkiye ortaklık yaptı. Sistemin işletimi ve satış aktiviteleri SBS bünyesinde gerçekleşiyor.‘‘

Business Academy, Uygulama Servis Sağlayıcılığı (ASP) modeli ile çalışıyor. Yani, e-öğrenme sisteminden yararlanmak isteyenler eğitim almak için herhangi bir teknik yatırım yapmıyor. SBS veri merkezindeki kursları satın alıyor. Ödemeyi, eğitimleri kullandıkça yapıyor. Müşteri adına kullanıcı adı ve şifre tanımlanıyor. Şirket internet üzerinden NETg'nin kütüphanesine bağlanarak 'online uzaktan eğitim' alıyor. Gürer, şirketlerin böylece, e-öğrenmenin avantajlarını yalnızca faydalandıkları sürece ve faydayı elde ettikten sonra satın alabildiklerini kaydediyor.

Business Academy ile şirketler Kişisel ve Profesyonel Gelişim, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Masaüstü uygulamaları, ECDL (Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası) gibi konulardaki binlerce kursa hiçbir yatırım yapmadan, bir-iki gün içinde başlayabiliyorlar.

Gürer, hedef kitlelerinin tamamen şirket ve kurumlardan oluştuğunu kaydediyor: ‘‘Şu an için bireylere yönelik bir hizmet sunmuyoruz. Bu sistemden küçüklü büyüklü bütün özel sektör şirketlerinin faydalanması mümkün. Ancak ilk etapta e-öğrenmenin avantajlarından daha yoğun yararlanma şansı olan ilaç, dağıtım, bankacılık, sigortacılık şirketleri, holdingler ve yoğun eğitim ihtiyacı olan bilişim şirketlerini öncelikli olarak sayabiliriz.‘‘

E-öğrenme sınıf içi eğitimlere göre, seyahat, konaklama, verimli zamanın kaybının önlenmesi gibi avantajlar sağlıyor. Tasarruf oranı yüzde 75'e kadar çıkıyor. Gürer, Drexel Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre e-öğrenmenin etkinliğinin sınıf içi eğitimlere göre iki-iki buçuk kat dah fazla olduğunu söylüyor. ‘‘Yani iki katı bilgiyi dörtte bir maliyetle öğrenmek mümkün‘‘ diyor.

Business Academy'de fiyatlandırma alınan kişi-kurs bazında yapılıyor ve aylık olarak fatura ediliyor. Örneğin o ay içinde beş kişi üçer kurs almışsa 15 kişi-kurs, veya 12 kişi birer kurs almışsa 12 kişi-kurs gibi hesaplama yapılıyor. Yıl içinde 100, 250 ve 500 kişi-kursa ulaşıldığında fiyatlar adım adım düşüyor.

Gürer, bir yıl içinde en az 30 şirkete hizmet vermeyi hedeflediklerini belirtiyor. Şirketlere sistemi daha yakından tanıyabilmeleri için deneme olanağı da sağlıyorlar.

http://businessacademy.sbs.com.tr

TÜRKİYE E-ÖĞRENME MERKEZİ

Siemens Business Services Türkiye'nin Ankara'da bir 'e-öğrenme Uzmanlık Merkezi' bulunuyor. SBS bünyesindeki Sebit şirketi, yaklaşık 70 çalışanı ile bu merkezin yapıtaşını oluşturuyor. SBS E-Öğrenme Bölüm Müdürü Ali Gürer, bu merkezin 88 ülkede faaliyet gösteren global SBS organizasyonu içinde e-öğrenme alanında bir merkez olarak faaliyet gösterdiğini söylüyor: ‘‘Ankara ODTÜ Teknokent'teki ofisimizden bütün bu ülkelerdeki SBS müşterilerinin e-öğrenme alanındaki ihtiyaçlarına çözüm oluşturmak ve gerekli hizmetleri sağlamak bizim sorumluluğumuzda. Bu kapsamda hem kurumsal e-öğrenme, hem de Bilgisayar Destekli Eğitim alanlarında uzman danışmanlık desteği, özel içerik geliştirme, komple çözüm oluşturma ve gerektiğinde direk Türkiye'de çalışan sistemlerden hizmet sunma şeklinde birçok faaliyeti yürütüyoruz.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!