“Sayın Başbakan sen kendini ne sanıyorsun”

Güncelleme Tarihi:

“Sayın Başbakan sen kendini ne sanıyorsun”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2012 22:05

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bir ülkenin başbakanı çıkıp, ‘Siz kendinizi ne sanıyorsunuz" diye sorarsa, verilecek yanıt çok basit; Onlar sanatçılar kendilerini bir şey sanmıyorlar. Ama ben Sayın Başbakana sesleniyorum; Sayın Başbakan sen kendini ne sanıyorsun" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ve repertuar belirleme yetkisinin genel sanat yönetmeninden alınmasını protesto eden sanatçılara destek için eylemin yapıldığı Harbiyedeki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önündeki alana geldi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, "Eğer bir ülkenin başbakanı çıkıp, ‘Siz kendinizi ne sanıyorsunuz?’ diye sorarsa verilecek yanıt çok basit onlar sanatçılar kendilerini bir şey sanmıyorlar. Ama ben Sayın Başbakana sesleniyorum; Sayın Başbakan sen kendini ne sanıyorsun"dedi. Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanatçıların olduğu yerde konuşmak kolay değil. Onlar hayatın aykırı unsurlarıdır. Bizim görmediğimizi görür, duymadığımızı duyar, görmek istediğimizi bize gösterirler. Onlara her zaman, tarihin her döneminde bütün yöneticiler saygı duymuştur. Ne zamanki bir yönetici sanatçıyla kavga etmeye başlamışsa aslında kendi kuyusunu kazmıştır. Bir ülkenin çağdaşlığı kişi başı gelirle ölçemez. Çağdaşlık başka bir şeydir. Çağdaşlık sinemadır, tiyatrodur, resimdir, heykeldir, gazetedir, 7 tane sanat dalımız var. Çağdaşlık budur. Eğer siz çağdaş olacaksanız. Sanata verdiğiniz önemle çağdaş olabilirsiniz. Sanatı önemsemez, garipserseniz zaten size biz çağdaşsınız desek bile çağdaş insanlar size geri kafalı der. Bunu herkesin bilmesi lazım."

AKLI BAŞINDA HİÇBİR SİYASETÇİ SANATÇIYLA KAVGA ETMEZ

Kılıçdaroğlu, sanatçıları el üstünde tutmak gerektiğini ifade ederek, "Benim bildiğim bir şey var. Siyasetçi herkesle kavga edebilir. Rakipleriyle, halkla, başka ülkelerle ama bir siyasetçinin sonunu getiren sanatçıyla kavga etmesidir. Aklı başında hiçbir siyasetçi sanatçıyla kavga etmez. Çünkü bunun kavgasını tarihe mal eden yine sanatçıdır. O nedenle ben elimde bir karanfille geldim onları desteklemek için gönlüm, yüreğim onlardan yana. Onlar bizi de eleştirebilirler. Sanatçının elindeki en güzel malzemelerden birisi siyasetçidir. O nedenle siyasetçi sanatkara, sanatçıya kızmayacaktır. Onu el üstünde tutacaktır. Osmanlıya, Selçukluya başka imparatorluklara bakın onlar her zaman tarihin derinliklerindeki devlet adamlarına bakın. Herkes sanatı sanatkarı yüceltmiştir. Biz ise 21. yüzyılda sanatı küçümsüyoruz. Bu sadece bizim ne kadar küçük bir insan olduğumuzu gösterir. Sanatçı bizim yüreğimizde her zaman ulu, yüce bir yerdedir. Onları her zaman saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu daha sonra beraberinde getirdiği karanfili tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya’ya verirken, Alkaya’da Kılıçdaroğlu’na çiçek demeti takdim etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!