Saygun ve Zuckmayer'in eserleri yakıldı mı?

Güncelleme Tarihi:

Saygun ve Zuckmayerin eserleri yakıldı mı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2002 17:40

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Eduard Zuckmayer ve Adnan Saygun el yazması eserlerinin yakılması iddiasına ilişkin "inceleme komisyonu" oluşturduğunu belirterek, sorumluların en ağır biçimde cezalandırılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Rektör Prof. Dr. Ayhan, Atatürk'ün musiki eÄŸitimine verdiÄŸi öneme dikkati çekerek, üniversite olarak Büyük Önder'in temel ilkelerine sonuna kadar baÄŸlı kaldıklarını söyledi.  "Gazi'nin temel ilkelerine sahip çıkmayacak idarecilerle çalışmamhiç mümkün deÄŸil'' diyen Prof. Dr. Ayhan, G.Ãœ'de, Zuckmayer, Adnan Saygun gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin musiki tarihine damgasını vurmuÅŸ kiÅŸilere karşı tavır sergilenmesinin "kabul edilebilecek bir ÅŸey" olmadığını söyledi.Â

Eserlerin yakıldığına ilişkin iddiaları gazetelerden okuduğunu ve çok büyük üzüntü uyduğunu belirten Prof. Dr. Ayhan, Rektör YardımcısıProf. Dr. Ülker Akkutay başkanlığında inceleme komisyonu oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ayhan komisyonun vereceği ilk rapordan sonra hemen soruşturma komisyonu kuracağını belirterek, "Bu hususta ihmali görülen, kastı filan boşverin ihmali görülen eski, yeni yöneticiler hakkında hemen soruşturma açacağım. Benim Gazi Üniversitesi ile ilgilitemel felsefemi benimsememiş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini benimsememiş kişilerin idareci olarak benimle çalışmaya hakları yoktur" diye konuştu.  
 

Haberin Devamı

KENDİMİ DE SORGULUYORUM  
     
Devletin arşivine geçmesi gereken el yazması kıymetli eserlerin tasnif edilmeden, gelişigüzel bir depoda bulundurulduğu tespit edilirse, sorumlularının mutlaka cezalandırılacağını belirten Prof. Dr. Rıza Ayhan, bu konuda kendi sorumluluğunu da sorguladığını söyledi.  

Prof. Dr. Ayhan, "Kendi kendime ben de kızıyorum madem müzik bölümünde bu kadar dağınıklığı gördün niye daha evvel tedbir almadın? diye. Üniversite o kadar büyük ki Resim Heykel Müzesi'ni açtık, Müzik Müzesi'ni açmaya fırsat kalmadı" dedi.
  
Göreve geldikten sonra bazı bölümlerin bütçe yetersizliği nedeniyle ihmal edildiğini gördüğünü kaydeden Prof. Dr. Ayhan, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nün de bunlardan biri olduğunu ve kalkınması için çaba sarfettiğini anlattı.  

Prof. Dr. Ayhan, fakülte dekanına talimat verdiğini ve müzik müzesi oluşturulması için çalışmalara başlandığını belirterek, "En kısa zamanda bununla ilgili bir müzeyi gerçekleştireceğiz. Biz bu nevibir gayret içindeyken eski eserlerin hiç atar mıyız" diye konuştu.  

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ayhan, İnceleme Komisyonu bir ihmal tespit ederse 2547 sayılı kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanacağını vesorumluları en ağır şekilde cezalandıracağını belirtti.  

Kişisel olarak da klasik müzik dinlemekten büyük zevk aldığını vurgulayan Prof. Dr. Ayhan, "Bu hareketi, büyük müzik insanlarına yapılan bir saldırı olmanın yanında rektöre yapılmış bir saldırı olarak da nitelendiriyorum" dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!