Sayar, artık yok

Güncelleme Tarihi:

Sayar, artık yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk sanatı bir ustasını daha kaybetti... Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören, şair, ressam ve gazeteci Abbas Sayar, dün sabah yaşama veda etti. Sayar'ın cenazesi, bugün Yozgat Büyük Camii'de kılanacak öğle namazının ardından toprağa verilecek.

Yozgat'ta 1923 yılında dünyaya gelen Abbas Sayar, ilk ve orta öğrenimini bu ilde tamamladıktan sonra, bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne devam etti, ancak yükseköğrenimini tamamlayamadan Yozgat'a döndü. Bir süre tarımla uğraşan Abbas Sayar, yeniden İstanbul'a giderek matbaa açtı.

Sayar, 1970 yılında yazdığı Yılkı Atı adlı romanıyla okurlarıyla tanıştı. Bu romanıyla TRT Roman Ödülü'nü kazanan yazar, 1973'te Çelo adlı romanıyla Türk Dil Kurumu Ödülü'ne değer bulundu. 1976'da da Madaralı Roman Ödülü'nü Can Şenliği adlı romanıyla alan Abbas Sayar, Yorganımı Sıkı Sar, Dik Bayır ve Tarlabaşı Salkımsaçak adlı yapıtlarını edebiyat dünyasına sundu.

Öldüğünde doğum yeri olan Yozgat'taki Millik Park Çamlık'ta toprağa verilmek istediğini söyleyen Sayar'ın bu vasiyetinin yerine getirilmesi için çalışmalar da sürüyor. Çamlık, Milli Parklar statüsünde olduğundan defin işlemi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, MHP Yozgat milletvekilleri Ahmet Erol Ersoy ve Mesut Türker ile ANAP Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, ünlü yazarın vasiyeti üzerine Orman Bakanı Nami Çağan ile görüşerek, yazarın bin 600 rakımlı Çamlık'ta defnedilmesi için izin talebinde bulundu. Bakanlar Kurulu'ndan onay çıkmaması durumunda Sayar'ın cenazesi, Çamlık bölgesine yakın bir yerde toprağa verilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!