Savcı terörü

Güncelleme Tarihi:

Savcı terörü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Alpu Savcısı Cabbar Ülgen ile Hakim Nuri Güleç, 75 yaşındaki köy muhtarı Mehmet Sarı'yı, yanlarında oturduğu ve şapkasını çıkarmadığı gerekçesiyle azaraldı. Gözlatına alınan muhtar şekeri yükseldiği için hastaneye kaldırıldı. Muhtarın tutuklanan 2 yeğeni, bir üst mahkemeye itiraz sonucu serbest bırakıldı.

Eskişehir'in Alpu İlçesi, seçim hazırlıkları sırasında meydana gelen tatsız bir olayla çalkalandı. Alpu Cumhuriyet Savcısı Cabbar Ülgen ve Hákim Nuri Güleç, gittikleri Yayıklı Köyü'nde 75 yaşındaki muhtar Mehmet Sarı'yı kendilerinin yanında sandalyeye oturduğu ve şapkasını çıkarmadığı gerekçesiyle azarladı. Bunun üzerine araya muhtar Mehmet Sarı'nın yakınlarının girmesiyle olaylar çıktı. Gözaltına alınan muhtar daha sonra şekerinin yükselmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Muhtarı savunan iki yeğen tutuklanarak cezaevine konuldu. Olay önceki sabah saat 10.00 sıralarında Yayıklı Köyü'nde meydana geldi. İddiaya göre, seçim çalışmaları için sandıkların konulacağı Yayıklı Köyü'ndeki okula giden Savcı Ülgen ve Asliye Ceza Mahkemesi Hákimi Güleç, köy muhtarını çağırdı. Okula giden muhtar, savcı ve hákimin yanında sandalyeye oturunca azarlandı. Muhtar ile araya giren yakınlarından 54 yaşındaki Mustafa Sarı ve 57 yaşındaki Yusuf Sarı, hakaretten gözaltına alındılar. Yaklaşık 7 saat adliyede bekleyen sanıklardan iki yeğen tutuklandı, yaşlı muhtar ise serbest bırakıldı. İki yeğen de daha sonra bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tahliye edildi. Olaydan sonra şekeri yükselen ve Eskişehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Muhtar Mehmet Sarı, ‘‘Olaya çok üzüldüm. Şekerim yükseldi. Ben Köy enstitüsü mezunuyum. Bir kaymakamın ve savcının yanında nasıl oturup kalkılacağını iyi bilirim. Olay günü savcı ve hákim köye gelmişlerdi. Ben yaşlı adamım. Siyatiğim nedeniyle zor yürüyorum. Bu yüzden sandalyede oturdum. Onların benim yaşlı olmama saygı göstermeleri gerekirdi. Ancak hákim ve savcı köylülere çok kaba davrandı. Hákim ve savcı hakkında Adalet Bakanlığı'na şikayette bulunacağım'' diye konuştu. Muhtarın oğlu 47 yaşındaki İsmail Sarı da, ‘‘Savcı ve Hakim babama, (İzin almadan oturmaya utanmıyormusun? Şapkanı çıkarsana ulan. Köye bir kaymakam, bir politikacı gelse eğilir, ayaklarını öpersiniz. Bir hákime ve savcıya nasıl davranıyorsunuz, size hakimi, savcıyı öğreteceğiz) diye bağırdılar’’ dedi.

AVUKATA CEZA

Bu arada, muhtarın avukatı Semra Aytüre de gittiği adliye binasında sigara içtiği gerekçesiyle Savcı Ülgen tarafından 10 milyon lira para cezasına çarptırıldı. Aytüre, ‘‘Bu olayda kasıt var. Adliye koridoru sigara izmariti ile doluydu. Burada sigara içtiğim için bana para cezası kestiler. Alpu İlçesi'nde, bu yasa çıktıktan sonra ilk kez bana sigara içme cezası verilmiş’’ dedi. Alpu Cumhuriyet Savcısı Cabbar Ülgen ve Asliye Ceza Mahkemesi Hákimi Nuri Güleç ise herhangi bir açıklamada bulunmadılar. Ülgen, ‘‘Bu konuda, hákim de ben de konuşmayacağız’’ demekle yetindi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!