Savaş gemisi Gayret'i müzik aleti yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Savaş gemisi Gayreti müzik aleti yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2002 01:52

Deniz Kuvvetleri'ne yıllarca hizmet verdikten sonra İzmit Körfezi'nde demirlenerek müzeye dönüştürülen 'TCG Gayret' muhribi, dün vurmalı sazlarda uluslararası üne sahip Okay Temiz ile Ritm Atelyesi ekibinin ellerinde müzik aleti oldu.

Savaş yerine müzik ve dans ritmlerinin tutulduğu muhripte Donanma Komutanlığı Bando Orkestrası'nın da eşliğinde gençler güvertede, bacalarda dans etti. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen ‘Hareketin sesi-Sesin Hareketi’ adlı deneysel müzik ve dans çalışmasını, Donanma Komutanlığı ile Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü organize etti. Her gün ziyarete açık olan ve ziyaretçilere kafeterya hizmeti de verilen Gayret Müze Gemisi'ndeki bu ilginç çalışma dün sabah saat 09.30'da başlayıp 17.00'ye kadar sürdü. Plastik boruların baget olarak kullanıldığı ilginç denemede Okay Temiz çalmaya pervanelerden başladı. Güverteden savaş harekát merkezine, toplardan can yeleklerine kadar geminin ses çıkarabilecek her yerine vurularak ritm tutturulmasıyla yılların savaş gemisi ilginç bir görünüme büründü. Gösteriyi Colombia Üniversitesi'nin Rejisör ve Artistik Direktörü Paul Bargetto, Hampshire College Kollektif Bilimler Koleji'nden Saria Woyng'un yanı sıra Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü uzmanları izledi. Çalışmada, incelenmek üzere ses ve video kayıtları yapıldı.


ARTIK AŞTIK

Okay Temiz, bir savaş gemisinde ilk kez gerçekleştirilen bu çalışma için herkese teşekkür ederken, ‘‘Bu çalışmanın gerçekleştirilmesi, hele bir savaş gemisinde yapılmasına izin verilmesi bazı şeyleri aştığımızı gösteriyor’’ dedi. Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) Başkanlık Danışmanı Uğur Değirmencioğlu da bu çalışmanın dünyada, bir geminin müzik aleti olarak ele alınıp ve müzik aletinin içinde dans yaratıldığı ilk çalışma olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!