Satürn uydusunda su izleri

Güncelleme Tarihi:

Satürn uydusunda su izleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 00:00

NASA yetkilileri yaptıkları bir duyuruyla Cassini uzay aracının Satürn’ün Enceladus uydusunda su rezervleri tespit etmiş olabileceğini belirtti. Açıklamada, uydu üzerinde, ABD’de bulunan Yellowstone parkındakilere benzer gayzerler bulunduğu belirtiliyor. Bu gayzerlerden yüzeye hızla fışkıran sıcak su, bilim adamlarına göre uydu üzerinde olası bir hayatın kaynağı olabilir.

Haberin Devamı

Güneş Sistemi’nin en parlak cisimlerinden olan Satürn’ün Enceladus uydusu üzerinde gözlemlerini sürdüren Cassini uzay aracı, bilim adamlarını düşündüren veriler göndermeye devam ediyor. Uzay aracından gelen son fotoğraflara göre gizemli uydunun yüzeyinde gayzerler bulunuyor. Bilim adamları, hızlı bir şekilde sıcak su fışkırtan bu doğal kuyular sayesinde canlı organizmaların varolabilme olasılığı üzerinde duruyor.

 

Bilim adamlarına göre eğer Enceladus yaşam formu barındırıyorsa, bu muhtemelen zor koşullarda var olabilen mikroplar ve diğer ilkel organizmalar olur. Gen olarak bilim adamları, bir ortamda yaşamın yeşerebilmesi için suyun, kararlı bir ısı kaynağının ve doğru kimyasal bileşenlerin olması gerektiği fikri üzerinde anlaşıyorlar. Enceladus genel olarak buzla kaplı olsa da uydunun güney kutbunda sıra dışı bir termal aktivite bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Geçen sene Casssini uzay aracı, Enceladus’un güney kutbunda yüksek derecede sıcaklık rapor etmiş ve bu bilim adamları tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı. Sıcaklığın bir kutupta yoğunlaşması çeşitli tartışmalara yol açmış ve sonunda genel olarak uydunun, Dünya ve Jüpiter uydusu Io’dan sonra Güneş Sistemi’nde jeolojik olarak aktif bulunan üçüncü cisim olarak kabul edilmişti.

 

Buzla kaplı Enceladus’un böyle sıcak bir bölgeye sahip olması, bilim adamlarını hayat olasılığı üzerinde en çok umutlandıran faktörlerin başında geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!