Satılık bebek dramı

Güncelleme Tarihi:

Satılık bebek dramı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yoksulluklarını öne süren Gaziantepli anne-baba, 4 günlük üçüzlerinden kız olanını, 100 milyon lira para, 100 kilo bulgur ve 1 teneke yağ karşılığında satmaya kalktı. Anne Sevim Şahin'in, ‘‘Yanımızda kalırlarsa bir hafta içinde ölürler’’ dediği bebekler, Gaziantep Valiliği tarafından çocuk yuvasına yerleştirildi.

GAZİANTEP'te dört gün önce üçüz dünyaya getiren Sevim Şahin ile imam nikahlı eşi Mehmet Topallar, yoksulluk yüzünden bebeklerden birini 100 milyon lira, 100 kilo bulgur ve 1 teneke yağ karşılığında satmaya kalkıştı. Bebek satışına el koyan Gaziantep Valiliği, üçüzleri, çocuk yuvasına yerleştirdi. Hamallık yaparak geçimini sağlayan 55 yaşındaki Mehmet Topallar, iki yıl önce Sevim Şahin ile imam nikahıyla evlendi.

YOKSULLUK

Bu evlilikten dünyaya gelen kızları Bahar henüz 11 aylıkken, Sevim Şahin dört gün önce de komşularının yardımıyla evde 1'i erkek, 2'si kız üçüz dünyaya getirdi.

Bir anda çocuklarının sayısı 4'e çıkan Sevim Şahin, çok yoksul olduklarını, bebekleri büyütemeyeceklerini söyledi. Hamallıktan günde 750 bin lira kazandığını söyleyen Mehmet Topallar da, henüz 11 aylık olan ilk çocuklarına bile bakamazken, üçüzlere hiç bakamayacaklarını bildirdi. Hamal Topallar, eşi Şahin'in ısrarı üzerine, henüz adları bile konulmayan üçüzlerden 2 kız bebeği satışa çıkardı. Ailenin, bebeklerini satacağı haberi kısa sürede yayılınca, hemen talibi çıktı. Bir tekstil fabrikasında çalışan ve 8 yıllık evliliğinden çocuğu olmayan 40 yaşındaki Hurşit Şahan, kız bebeklerden birini almak için kapıyı çaldı.

Anne Şahin ve baba Topallar ile pazarlığa girişen Hurşit Şahan, sonuçta 100 milyon lira, 100 kilo bulgur ve 1 teneke tereyağı karşılığında el sıkıştı. Henüz adı konmamış üçüzlerinden birini koyun satar gibi satan Mehmet Topallar, müşteri Hurşit Şahan'a, ‘‘Parayı, bulguru ve yağı getir, bebeği al’’ dedi. Kız bebeklerden birini seçen ve ona ‘Kader’ adını koyan Şahan, parayı, bulguru ve yağı getirip bebeği alacağını söyledi. Şahan, ‘‘Ona gözüm gibi bakacağım’’ dedi.

KORUMA ALTINDA

Gaziantep Valiliği, bebek satışına el koyarak, Sevim Şahin ile eşi Mustafa Topallar'ın birini satmak için anlaştığı üçüzleri, çocuk yuvasına yerleştirdi. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Dikicibaşı, aile ile görüşerek, aralarında 100 milyon lira para, 100 kilo bulgur ve 1 teneke yağ karşımlığı satılan ‘Kader’in de bulunduğu üçüzlerle ailenin 11 aylık kızları Bahar'ın da koruma altına alındığını söyledi. Dikicibaşı, ‘‘Ayrıca, aileye acil gıda ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla 35 milyon lira para yardımda bulunduk’’ dedi.

Pazarlık anı

Sekiz yıllık evliliğinden çocuk sahibi olamayan Hurşit Şahan (sağda), üçüzlerini satışa çıkaran Sevil Şahin ve imam nikahlı eşi hamal Mehmet Topallar'ın evinin kapısını çaldı. 100 milyon lira para, 100 kilo bulgur ve 1 teneke yağ karşılığında Topallar'la el sıkışan Şahan, üçüzler arasından ‘Kader’ adını verdiği kız bebeği seçti. Ailenin 11 aylık kızı Bahar da kardeşinin satış pazarlığını, babası Mehmet Topallar'ın kucağında seyretti. Bu pazarlıktan sonra Valilik olaya el koydu.

Bebek satmak suç

GAZİANTEP'teki bebek satışının yasal olmadığı, sorumluların hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi. Gaziantep Barosu avukatlarından Mehmet Balcı, alım satımla ilgili yasalarda boşluklar olduğunu hatırlattı. Alım-satım konusu yapılan malın taşınmaz veya taşınır olduğunu belirten Balcı, ‘‘Bana göre malın da ne olduğu bellidir. İnsan en yüce değer ve varlıktır. Bu nedenle satılamaz’’ dedi. Balcı, bebek satışının suç olduğunu, Türk Ceza Yasası'nın, 'aile efradına karşı fena muameleyi' yasaklayan 477'nci ve 478'inci maddesine girebileceğini, bu suçu işleyenlere 30 aya kadar hapis cezası verilebileceğini söyledi. Olayın ayrıca Medeni Kanun'un 262'nci ve 267'nci maddeleri kapsamına da alınabileceğini anlatan Balcı, çocuğunu satan babanın velayet hakkının mahkemece kaldırılarak, sosyal bir kuruma verilmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!