SAS'ın süper silahı

Güncelleme Tarihi:

SASın süper silahı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin dünyaca ünlü komando timi SAS'ın tasarım stüdyosunda her kılığa girebilen bukalemun gibi bir askeri araç geliştirildi. ‘‘Chindit’’ adlı bu araç radara yakalanmıyor, mayın patlamasına dayanıyor, çölde ve denizde savaşıyor, birkaç dakika içinde 30 mm'lik topu bulunan küçük bir tanka ya da çift namlulu havan topuna dönüşüyor.

İngilizlerin gizli operasyonlarda kullandığı özel komando timi SAS'ın araştırma geliştirme stüdyolarında, dünyanın en hızlı ve yetenekli askeri aracı geliştirildi. ‘‘Chindit’’ adı verilen bu araç, James Bond filmlerinde gördüğümüz zaman, alaycı bir biçimde gülümsediğimiz o çok amaçlı otomobiller gibi, çok farklı işlevleri yerine getirebiliyor ve farklı silahlara dönüşebiliyor.

Adını, İkinci Dünyası Savaşı sırasında vahşi tropik ormanlarda savaşan Burmalı ‘‘Chindit’’ komandolarından alan yeni araçın özellikleri şunlar:

Saatte 100 mil yapabiliyor.

Havadan paraşütle karaya indirilebiliyor ve istendiği takdirde denizde de gidiyor.

Her türlü engebeli arazide süratle yol alabiliyor.

Mayınlara karşı çok dayanıklı. Çok güçlü bir zırha sahip olan araç, mayına çarptığında etkilenmiyor bile.

Radara yakalanmadığı gibi termal kameralara da görünmüyor.

The Sunday Times'ın haberine göre SAS'ın araştırma ve geliştirme birimiyle birlikte çalışan bir üretim ekibinin tamamlamak üzere olduğu proje, önümüzdeki ay Chertsey'de yapılacak Savunma Endüstrisi Sergisi'nde dünyaya tanıtılacak.

SAS'ın ilk kez bir askeri aracın tasarımına katıldığı belirtilen haberde, Chindit'in fiyatı konusunda henüz kesin bir rakamın belli olmadığı belirtildi. Aracın fiyatı alınan siparişler doğrultusunda belirlenecek.

Yeni aracı SAS Ar-Ge ekibiyle birlikte üreten ‘‘Seafire’’ adlı savunma firmasının müdürü Murray Hammick, Chindit'in çok yetenekli ve güçlü bir silah olduğunu belirterek uluslararası piyasadan bol miktarda müşteri beklediklerini söyledi.

Gerek NATO ülkeleri, gerekse Rusya'nın elindeki bütün zırhlı araçlardan yetenekli olan Chindit'in kullanım kolaylığı da var. Askerler, çölün ortasında da olsalar Chindit'i kısa sürede tamir edebiliyorlar. Aracın motoru 15 dakika içinde değiştirilebiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!