Saros Körfezi'nde deniz temizliği

Güncelleme Tarihi:

Saros Körfezinde deniz temizliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 12:09

Dalgıçlar, dünyada ender körfezlerden olan Saros Körfezi'nde deniz temizliği yaptı.

Saros Körfezi'nde yer alan, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Güneyli köyünde kurulu Güneyli Su Ürünleri Kooperatifi ve Kadıköy Sualtı Merkezi işbirliğiyle yürütülen çalışma çerçevesinde dalgıçlar Saros Körfezi'nde dalarak kıyıya yakın bölgelerde tespit edilen atıkları sahile çıkardı.

Güneyli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Recep Çelen, denizde kirlilik bulunmadığını, teknelerden düşen çeşitli malzemelerin ya da vatandaşların denize bıraktığı çeşitli atıkların temizlendiğini söyledi.

Bölgede geçmişte 300 çeşit balık yaşadığını, bu sayının 120'ye düştüğünü dile getiren Çelen, “Yaşadığımız bu eşsiz güzel yere çok önem veriyoruz” dedi.

Çelen, bir süreliğine Saros Körfezi'ne “gır gır” teknelerinin girişinin yasaklanmasının, türlerin korunması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Böyle bir uygulama sonunda buraların balıkların yumurtlama bölgesi olduğu görülecektir. Böylelikle bölgemiz, Çanakkale Boğazı vasıtasıyla Ege ve Marmara Denizi'ne balık pompalar. Biz bunu her zaman dile getiriyoruz ve bölgeyi temiz tutmak için çaba gösteriyoruz. Saros Körfezi'ne mavi bayrak asacağız” diye konuştu.

Deniz temizliğine katılan grubun dalış eğitmeni Sertay Güney ise Saros Körfezi'nde dalış eğitimleri verdiklerini ifade etti.

Her hafta sonu 30-40 dalgıcın Güneyli bölgesine dalış yapmak için geldiğini belirten Güney, “Türkiye'nin en güzel dalış yapılacak yerlerinden biri burası. Yaptığımız deniz temizliğinin herkese örnek bir davranış olmasını istiyoruz” dedi.

Bu arada, körfezin yılın bazı dönemlerinde, tabanda soğuk su ve yüzeyde sıcak suyun yarattığı akıntılar sayesinde kendi kendini temizlediği belirtildi.

Körfezin kendi kendini temizlemesinin genellikle nisan ve temmuz aylarında olduğu kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!