Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?

Güncelleme Tarihi:

Saros hangi tür coğrafi oluşumdur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2018 20:28

Saros'un hangi tür coğrafi oluşumun bir parçası olduğu, pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Saros hakkında araştırma yapan vatandaşlar, merak ettikleri sorulara yanıt arıyor. Peki, Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?

Haberin Devamı

Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yer alan Saros'un hangi tür coğrafi oluşum olduğu merak konusu oldu. Bu konuda daha önce bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, 'Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?' sorusuna internette yaptıkları araştırmalarla yanıt arıyor. İşte, "Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?" sorusunun yanıtı...

Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yer alan Saros bir körfezdir. Körfez, denizin kara dışına çıkarak oluşturduğu, göle benzer, ancak dar bir boğazla denize açılan su çıkıntısıdır. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır.

Körfezler limanların kurulması ve gemilerin barınması için çok uygun yerlerdir. Bu nedenledir ki, dünyanın büyük ve ticaret hacmi geniş limanları hep böyle körfezlerde bulunurlar. Mesela Hamburg, Cenova, Napoli, Pire, İzmir limanları bu çeşit limanlara örnek olarak sayılabilir.

SAROS KÖRFEZİ

Haberin Devamı

Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yeralan Saros Körfezi Antik çağdaki adıyla Melas Kolpos; güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeyde Trakya kıyıları arasına yaklaşık 60 km. kadar sokulan üçgen biçimli bir girintidir. Kuzey ve güneyde jeomorfolojik açıdan yalı yarlı ve düzenlenmiş kıyılarla çevrili olan körfezin giderek daralan doğu ucunda Kavak Deresi’nin yığdığı alüvyonlarla kaplı bataklık bir ova (Kadıköy-eski Evreşe ovası) yer alır. Araştırmalara göre Kuzey Anadolu fay hattının uzantısı olan iki kırık arasında çökmüş bir graben alanı sayılan körfez, bazı araştırmacılara göre de gerileme ve açılma sonucunda oluşmuştur.

Derinlik şartları asimetriktir. Trakya kıyılarında genişliği 10 km'yi bulan ve derinliği 90 metreyi geçmeyen bir şelf alanı uzanır. Bu alanın doğusunda yerleşilmemiş birkaç küçük ada (Eşek adaları) vardır. Gelibolu Yarımadası kıyıları önünde şelf yoktur ve aniden 500 metreyi aşan derinliklere geçilir. Düztabanlı bir oluk görünümündeki bu derin kesim, batıya doğru Gökçeada ve Semendirek Adası arasında derinliği 1000 metreyi aşarak uzanır.

Ege Denizi’nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de Saros kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır. Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biri olduğu ileri sürülür. Suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları nedeniyle tür bakımından zengin önemli bir balıkçılık alan olan Saros Körfezi’nin her iki kıyısında da yazlıklar ve turistik kuruluşlar bulunmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!