Sarmusak çark etti

Güncelleme Tarihi:

Sarmusak çark etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

‘‘Orduyla ilgili istihbarat''ın kahramanı Onbaşı Kadir Sarmusak, ‘‘belge sızdırma'' emrini Bülent Orakoğlu'ndan aldığını söylediği ifadeyi reddetti. Sarmusak, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede isim vermeyerek, casusluk suçlamalarını da reddetti.

İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'in ‘orduyla ilgili istihbarat yapıldığını' itiraf ettiği basın toplantısının ardından, Deniz Kuvvetleri'nden belge sızdıran Onbaşı Kadir Sarmusak, önceki ifadelerinden çark etti.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Askeri Yargıtay'ın bozma kararından sonra, TCK'nın 132. Maddesi'ndeki ‘bilgi sızdırma' suçundan hakkında sekiz yıl ağır hapisle yargılanması için soruşturma açılan Sarmusak, geçen hafta sorgulandı. Sarmusak, olayın diğer failleri olabilecek kişilere ilişkin somut bilgi ve isimler vermedi. Sarmusak, kendisine yönelik suçlamaları ve casusluk yaptığını da reddetti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Disiplin Mahkemesi'ne verdiği ifadesinde, açığa alınan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ile bağlantısını itiraf eden Sarmusak'ın, tutuklama kararından sonra savcılıkta verdiği ifadelerde, Orakoğlu'ndan bahsetmediği belirlendi. Sarmusak'ın ifadelerinin çelişkili olduğu, ‘Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı çıkışlı 5 Mayıs 1997 tarihli belgeyi verdiği ve bağlantı kurduğu kişilerin isimlerini vermediği' belirlendi.

AVCI DA ÇELİŞKİLİ

İstihbarat Daire eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı da önceki gün öğleden sonra Deniz Kuvvetleri Askeri Savcılığı'na verdiği ifadede çelişkiye düştü. Avcı, yaklaşık üç saat süren ifadesinde, ‘‘Batı Çalışma Grubu'ndan istihbarat dairesine bilgi sızdırma konusunda girişimde bulunmadığını'' savundu. Ancak Avcı, kısa süre önce Show TV'de ‘32. Gün' programında Emniyet'e belge sızdığını kabul etmişti. Avcı, Sarmusak için de ‘‘Birkaç defa daha uğradı. Birtakım evrakların götürülmesinde 5-6 defa gelmiş'' demişti. Avcı'nın savcılık ifadesinde, Genelkurmay'ın telefonlarını dinlemediklerini, üst makamlardan bu konuda ‘emir' almadığını söylediği de öğrenildi. Avcı'nın Sarmusak'ın belgeyi sızdırdığını Genelkurmay'ın açıkladığını, İstihbarat Dairesi'ne birkaç kez geldiğini, ancak kendisine böyle bir görev verilmediğini söylediği öğrenildi.

YÜKSEL DE DİNLENECEK

Bu arada, Askeri Savcılığın, 14 Temmuz Pazartesi Emniyet eski Genel Müdürü Alaaddin Yüksel'in bilgisine başvurucağı öğrenildi. Kilit isim Bülent Orakoğlu'nun ifadesi ise önümüzdeki hafta alınacak. Askeri kaynaklar, Sarmusak'ın ifadelerindeki çelişkiler yüzünden Orakoğlu'nun ifadesinin en son alınmasına karar verildiğini de açıkladılar. Aynı kaynaklar, soruşturmanın Akşener'e kadar genişletilmesi konusunda ifadelerin etkili olacağını belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!