Sarıyer'de mikrotünel ile kazı çalışması

Güncelleme Tarihi:

Sarıyerde mikrotünel ile kazı çalışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 11:29

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Rumelihisarı-Sarıyer arasında trafiği aksatmamak, zaman ve maliyetten tasarruf sağlamak için, atıksu kollektör inşaatını “mikro tünel” yöntemiyle kazısız yapmaya başladı.

Haberin Devamı

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, Baltalimanı'ndan Sarıyer'e kadar pis suları toplamak amacıyla 2 metre çapında 12 kilometre uzunluğundaki tünelleri yaklaşık 116 trilyon liralık bir yatırımla tamamladıklarını anlatarak, şimdi de ev ve işyerlerinden denize doğrudan giden atıksuları daha küçük çaplı hatlarla toplayıp mevcut tünele bağlamak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bunun için sahil yolunda açık kazı yapılması gerektiğini, ancak bunun da aylarca sahil yolunun trafiğinin tıkanmasına ve “İstanbul'un felç olmasına” yol açacağını ifade eden Çodur, şunları kaydetti:“Bunu önlemek amacıyla, 700 bin Avro'ya malolan yeni bir teknolojiyi ilk kez Türkiye'ye getirdik. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki yolda 60 santimetre çapındaki bu mikro tünel tarafından yerin altından kazı yapılarak, boruları kendisi döşeyecek. Çıkan hafriyatı da borulardan pompalayarak, çevreyi kirletmeden doğrudan kamyona aktaracak. Ardından 5 kilometre uzunluğunda olan yan bağlantıları da, 20 santim çapındaki bir mikro tünel makinesiyle yapacağız. Bu açılan bölüm yaklaşık bir ayda bitecek. Her biten bölümü hemen hizmete alacağız. Bu sahilde böyle 353 tane şaft açacağız. Bu işlem bittiği zaman sahile artık pis su girmeyecek.”

“2.5 YIL İÇİNDE SAHİLLERİMİZDEN PİS SU AKMAYACAK”

Çodur, yan bağlantılarıyla birlikte toplam 15 kilometre uzunluğundaki tünel için 30 aylık süre konulduğunu, ancak müteahhit firmanın 20 ayda tamamlayacağını söylediğini dile getirerek, ”Çalışma yaklaşık 15 trilyon liraya malolacak. Bittiği zaman da Boğaz'ın Avrupa Yakası sahili artık tertemiz olacak, denize pis su akmayacak” dedi.
Benzer yatırımın Asya Yakası'nda da yapılacağını ve orada henüz büyük tünel çalışmalarının bitmediğini, yan bağlantılar için de yeni ihaleye çıktıklarını anlatan Çodur, her iki çalışmayı da eşzamanlı olarak 2.5 yılda bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı


İSKİ Genel Müdürü Çodur, “Böylece Asya Yakası'ndan Boğaz'a pis suların akmasını önlemek için de, Paşaköy'de yapacağımız bir ön arıtma ve deniz deşarjıyla birlikte tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
Dursun Ali Çodur, Ataköy arıtma, Ambarlı biyolojik arıtma ve onların kollektörlerini sahillerdeki bağlantılarıyla beraber yine 2.5 yılda tamamlanması hedeflediklerini ifade ederek, bunlar için 2 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

“2006'DA 1 MİLYAR 50 MİLYON YTL TUTARINDA YATIRIM”

İSKİ'nin 1 milyar 685 milyon YTL olan 2006 yılı bütçesinden 1 milyar 50 milyon YTL'yi yatırım için öngördüklerini vurgulayan Çodur,”Bu bir rekor. Türkiye'de bütçesinin 3'te 2'sini yatırıma ayıran başka bir kurum görülmüş değil” dedi. Bu yatırım içinde arıtma tesisleri, deniz deşarjları, kollektörlerin yan bağlantıları ve 240 trilyon liralık dere ıslahının yer aldığını anlatan Çodur, “Hedefimiz 2.5 yıl içinde denizlere atık su gitmemesi, derelerden pis su akmaması. Bu sürede biz ana omurgayı bitiririz” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!