Sarıgül: 23 Ocak'ta güvercinlerle törende olacağız

Güncelleme Tarihi:

Sarıgül: 23 Ocakta güvercinlerle törende olacağız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2007 15:15

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 23 Ocak Salı günü yapılacak cenaze törenine, ellerinde karanfil ve demokratik özgürlük sembolü güvercinlerle katılacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Sarıgül, Avrupalı parlamenterle birlikte Şişli Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Hrant Dink'e atılan kurşunun ülkenin birliğine, barışına ve çağdaş dünyaya giden yola atılmış bir kurşun olduğunu ifade ederek, katil zanlısının yakalandığını, şimdi sıranın karanlık güçlerin karanlık amaçlarının aydınlatılmasına geldiğini söyledi.

Dink'in cenaze töreninin 23 Ocak Salı günü saat 11.00'de Agos Gazetesi önünde yapılacak törenle başlayacağını belirten Sarıgül, törene İstanbul dışında çeşitli il ve ilçeler ile yurt dışından çok sayıda kişinin katılacağını söyledi.
Sarıgül, törenin yapılacağı Halaskargazi Caddesi ve çevresinde her türlü güvenlik ve sağlık tedbirinin planlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Törende, ulusumuzun barış, kardeşlik ve demokrasi sevdasını tüm dünyaya gösterecek görkemde olmalıyız. Dosta da düşmana da gereken görüntüyü vermeliyiz. Bu nedenle tüm yurttaşlarımı Agos Gazetesi önünde yapılacak törene ellerinde kırmızı karanfilleri ile bekliyorum. Törende sevgili Hrant'ın vasiyeti doğrultusunda pankart, afiş, slogan ve bunlara benzer ifade belirten yazı ve söz olmayacaktır. Katılan değerli yurttaşlarımdan bu düzene uymalarını, zayıf bir ihtimal de olsa provokasyona hedef olacak her türlü davranıştan kaçınmalarını rica ediyorum.

Haberin Devamı

Bu tören, halkımızın barış, kardeşlik, demokrasi ve hoşgörü sevdalısı halk olduğunu tüm dünyaya ilan etmelidir.”

Şişli Belediyesi olarak törende üzerlerine düşecek her türlü görevi üstlendiklerini ifade eden sarıgül, “Bizler de ellerimizde karanfillerimizle, demokratik özgürlük sembolü güvercinlerimizle orada olacağız. Yüreğinde insan sevgisi olan bütün yurttaşlarımızı, terörü lanetleyeceğimiz, terörden bireysel ve toplumsal menfaat elde etmek isteyen güçlere hayır demek için cenaze törenine katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Sarıgül, belediye olarak törenin yapılacağı gün mahallelerinden vatandaşları otobüslerle tören alanına taşıyacaklarını, tören alanındaki görevlilerin de binlerce karanfil dağıtacağını bildirdi.

Tören günü yapılacak konuşmalar için platform ve ses düzeninin de belediye tarafından kurulacağını belirten Sarıgül, Dink'in cenazesinin Agos Gazetesi'nden uğurlanışı sırasında da yüzlerce güvercini dünya barışının sembolü olarak uçuracaklarını kaydetti.

DİĞER KONUŞMALAR

Haberin Devamı

Basın toplantısına katılan Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun da, böyle bir cinayetin işlenmesinden dolayı çok üzgün olduğunu ifade ederek, cenaze törenine Avrupa Parlamentosu heyetinin yanı sıra Claudia Roth'un da katılacağını bildirdi. Ceyhun, “Hepimiz, o gün Hrant Dink olacağız. Dink'i sessizce son yolculuğuna uğurlayacağız” dedi.

Berlin Eyalet Meclisi milletvekili Özcan Mutlu ise Dink'in ölümünün büyük bir kayıp olduğunu, Türkiye'yi daha çok baş ağrıları ile karşı karşıya bırakacağını belirterek, “Türkiye'nin huzur ve barışına, Avrupa Birliği yolunda önünü kesmek için işlenen bir cinayet olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

SPD milletvekili Yaşar Sincan da, Dink'in cenazesinin, bu toplum ve ülkenin artık cinayetleri ve gerginlikleri istemediğini ortaya koyan bir tören olmasını beklediklerini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Hasan Aydın ise Dink'e sıkılan kurşunun, Türkiye düşmanlarınca sıkıldığını ifade ederek, bundan sonra katilin arkasındaki karanlık güçlerin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!