Sarayı da yemişler

Güncelleme Tarihi:

Sarayı da yemişler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis Araştırma Komisyonu, Milli Saraylar'da da usulsüzlükler belirledi. Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası'nın ihtiyacı için Portekiz'den ithal edilen 3 adet porselen pişirme fırınının, 90 milyon liralık teklife rağmen, bir firmaya 1 milyar 178 milyon liraya taşıttırıldığı anlaşıldı.

TBMM Genel Kurul Salonu'nun yenilenmesiyle ilgili iddiaları araştırmakla görevli Meclis Araştırma Komisyonu, Milli Saraylar'da da usulsüzlükler yapıldığını tespit etti.

Onarım ve restorasyan çalışmaları çerçevesinde ithal edilen üç adet çini pişirme fırının, fabrika önünden yerleşim yerlerine kadar (100 metrelik bir mesafe) taşınması için Haydarpaşa Motorlu Taşıyıcalar Kooperatifi'nin KDV hariç 90 milyon lira olarak verdiği teklife karşılık, aynı işin bir başka firmaya KDV dahil 1 milyar 178 milyon 750 bin liraya verildiği ortaya çıktı.

Komisyonun dün yapılan toplantısında, Milli Saraylar'daki onarım ve restorasyon işleriyle ilgili olarak ithal edilen 3 adet porselen pişirme fırınının nakliye işlemiyle ilgili incelemeler yapan Maliye Bakanlığı uzmanları dinlendi.

Maliye Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan ve bir tutanakla tespit edilen inceleme sonucuna göre, Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası'nın ihtiyacına istinaden, ‘‘Fornoceramica’’ adlı Portekiz firmasından ithal edilen 3 adet (38 parça) porselen pişirme fırını, Fabrika tarafından Haydarpaşa Gümrüğü'nden fabrika kapısına kadar Güneş Sigorta'ya, ‘‘taşıma sigortası’’ yaptırılmak suretiyle SS Haydarpaşa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne KDV dahil 131 milyon 100 bin liraya taşıttırıldı. Yükleme işi satıcı firma tarafından yapılmış olan söz konusu fırınların indirme işlemi de Büyükşehir Belediyesi'nden temin edilen ücretsiz araçlarla yaptırıldı.

Yıldız Porselen Fabrikası Müdürü Ahmet Ustaoğlu, fabrika kapısında bekleyen bu fırınların yerleşim yerlerine kadar (Yaklaşık 100 metre) taşınması konusunda gerekli organizasyonu yaptı. Tutanağa göre, fırınların yerleşim yerlerine nakli için SS Haydarpaşa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi KDV hariç 90 milyon liraya söz konusu taşımayı yapabileceğini bildirdi.

Ancak, Fabrika Müdürü Ahmet Ustaoğlu'na, fırınların yerlerine taşınma işinin Daire Başkanlığı tarafından yaptırılacağı bildirildi ve bu taşınma işi Daire Başkanlığı tarafından, TBMM Vakfı kanalıyla teklif alma suretiyle yapılan ihale sonucu, Çoşkun Nakliyat'a KDV dahil 1 milyar 178 milyon 750 bin liraya yaptırıldı.

Maliye uzmanlarının bu görüşleri üzerine komisyonda oluşturulan bir heyetin Milli Saraylar'a giderek incelemelerde bulunması kararlaştırıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!