Şarabın başkentinin şerifi

Güncelleme Tarihi:

Şarabın başkentinin şerifi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2003 01:48

Yaşamının 25 yılını İstanbul'u gaspçılardan temizlemeye adayan Asayiş Şubesi'nin eski Gasp Masası Amiri, Başkomiser Abdullah Perçin, emekli olduktan sonra ‘‘şarabın başkenti’’ dediği Mürefte beldesine belediye başkanı oldu. 59 yaşındaki Abdullah Perçin, yılda 35 milyon litre şarap üretilen beldede emekliliğin keyfini sürüyor.

Tekirdağ'ın Mürefte beldesinin belediye başkanı, emekli bir başkomiser. Yıllarını İstanbul'da gaspçı peşinde geçiren eski Asayiş Şubesi Gasp masası Amiri Başkomiser Abdullah Perçin, ‘‘artık sertliğe hiç gerek olmadığını’’ söylüyor. Bağ bozumu döneminde, Mürefte'nin ‘‘cibre’’ (şarap yapılırken çıkan üzüm posası) kokan yollarında yürürken, girdiği çatışmalarda 10 adamını şehit veren Abdullah Perçin, artık tabanca da taşımıyor. Perçin, 28 yıl belinde tabanca taşıdıktan sonra tercih ettiği bireysel silahsızlanmayı ‘‘Kimseyle husumetim yoktu. O zaman kanunları uyguladık. Burada da ihtiyaç yok’’ diye açıklıyor. Birkaç tarım makinesi hırsızlığının meydana geldiği beldede suç oranı neredeyse sıfır.

Aslında, 3 yıl şark görevi yapmış Abdullah Perçin. 1988 yılında Hakkari Merkez Karakol Amiri, 1989-1990 yılları arasında da Beytülşebap Emniyet Amiri masasına oturmuş. 1990 yılında, Başbakan Turgut Özal'ın talimatıyla İstanbul'a çağırılan başarılı polis şeflerinden biri olarak Asayiş Şubesi Gasp Masası amirliğine getirilmiş.

AYNI TATİL GİBİ

Abdullah Perçin, gecesi gündüzü olmayan, stresi bol polislikten 1998'de emekliye ayrılıp 1999 yılında memleketi Mürefte'de belediye başkanı olmayı ‘‘Aynı tatil gibi’’ diye yorumluyor. Onun, lacivert takım elbisesiyle Mürefte sokaklarında dolaşması sıradan bir şey. Beldenin kışın nüfusu 3500. Şarabın başkentinde herkes tanıdık.

Başkanın zeytin bahçesi var, ama bölgedeki 20 şarap üreticisi ile arası iyi. Kardeşi Tevfik Perçin de yıllık 150 ton üretimiyle küçük çaplı üreticiler arasında. Türk şarabının neredeyse yarısının üretildği beldede, şarapçılığın ‘‘Mübadele’’ yıllarında 6 bine yakın Rumun Mürefte'den ayrılmasıyla nasıl Türkler'e geçtiğini, bölgenin en büyük fabrikası Doluca'nın ismini Mürefte'nin en yüksek tepesinden aldığını anlattı. Limandaki 1900'lü yılların başlarından kalma şaraphaneleri ve mahalle aralarında kiminin üzerinde 1883, kiminde 1889 tarihini okuduğumuz eski şaraphane binalarını gezerken Mürefte'de zeytinciliğin daha iyi para getirmesi yüzünden bağların bir bir nasıl yok olduğuna dikkat çekti.

YENİDEN ADAY OLACAK

Eski başkomiser, yeni Belediye Başkanı Abdullah Perçin, yaz aylarında nüfusu 6 kat artıp 20 bine çıkan Mürefte'de su kaynaklarını arttırmak için mücadele ediyor. Mürefte-Tekirdağ yolunu 103 kilometreden 54 kilometreye indirecek sahil yolunun bitmesini de iple çeken Abdullah Perçin, 2004 yerel seçimlerinde de belediye başkanlığına aday olmayı planlıyor.

Asım GÜNEŞ/İSTANBUL
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!