Şans Tanrıçası Almanya’da mı?

Güncelleme Tarihi:

Şans Tanrıçası Almanya’da mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2001 00:00


İsmail EREL/ WİESBADEN
Haberin Devamı

Türkiye'den kaçırılan binlerce tarihi eserden biri olan paha biçilmez değerdeki Şans Tanrıçası mozaiğinin Almanya'da olabileceği öne sürüldü. Alman Asayiş Dairesi, Türkiye'den geçen yıl çalınan paha biçilmez mozaiğin peşine düştü.

Türkiye'deki tarihi eser yağması, olağanüstü yasalan çıkarılmasını gerektirecek boyutlara geldi. Tümülüsünden antik kent kalıntısına, camisinden müzesine kadar, tarih ve kültürle ilgili her mekan, her hırsızlarca yağmalanıyor. 31 Temmuz 2000 tarihinde Uşak'ın Banaz İlçesi'nden çalınan paha biçilmez değerdeki mozaik parçası bunlardan yalnızca biri. Üzerinde mitolojideki Şans Tanrçası TYche'nin yer aldığı mozaik, milattan sonra 1-2'nci yüzyıllara tarihleniyor.

POLİS ALARMDA

Mozaiğin Almanya'ya getirilmiş olabileceğine dair duyumlar alındığını belirten Alman polisi, mavi zemin üzerine beyaz ve kahverengi tonlardaki taşlarla yapılan mozaiğinin 150 santimetre uzunluğunda ve 70 santimetre eninde olduğu belirtildi. Mozaiğe değer biçilemediğini bildiren Alman polisi, Türkiye'den gelen istek üzerine mozaiğin fotoğraflarını İnternet sitesine de koydu.

Avrupa Konseyi üyesi ülkeler tarafından kabul edilen ve Türkiye tarafından da Ekim 1999'da imzalanan ‘‘Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi’’ gereğince, AB ve aday ülkelerdeki tarihi eserlerden yalnızca ilgili devlet değil, tüm Avrupa sorumlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!