Şanlıurfa’da hedef 11 milyon dolarlık domates ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa’da hedef 11 milyon dolarlık domates ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 15:52

ŞANLIURFA’daki GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, bu yıl ekimine başlanan salkım domates üretimiyle, 2009 yılında 11 milyon dolar ihracatı hedeflediklerini açıkladı.

Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında projelerini tamamlayan GAP Seracılar Birliği Derneği üyesi 3 işletmenin Topraksız Kültür Sera Tesisi’nin açılışı yapıldı. Merkeze bağlı Karaali Köyü’ndeki seranın açılışına Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, sivil toplum örgütü üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

88 PROJEYE 12 MİLYON YTL HİBE

Müsteşar Yardımcısı Şelli, Şanlıurfa’da 88 projeye şimdiye kadar 12 milyon YTL hibe verildiğini belirterek, “Bugün bölgede kim yatırım yaparsa yarısını biz veriyoruz. Mesela yatırım yapılacak 500 YTL’nin 250 YTL’sini bakanlık karşılıyor. Şanlıurfa’daki 88 projede 6 bin kişi istihdam edildi” dedi.
Vali Yavaşcan ise GAP’ın Türkiye’de en büyük kalkınma projesi olduğunu ve yapılacak yatırımlara destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Şanlıurfa’ya yapılacak yatırımlarla ilgili ‘Tek adımda Yatırım’ adlı büro açtıklarını anlatan Yavaşcan, “Bu büro sayesinde ilimize gelen ve yatırım yapmak isteyenler sadece yatırım yapacağı talebin adını söyleyecek. Gerisine karışmayacak. Yer tahsisini ve arazisiyle birlikte alt yapısını biz oluşturacağız. Yatırım yapmak isteyen gelip tesisini kuracak” dedi.

Dernek Başkanı Yanmaz da, 2009 yılı hedeflerinin 8 milyon dolarlık bir yatırımla 100 dekarlık sera tesisleri kurulup, bu yatırımlarla birlikte toplam 250 dekar sera alanında salkım domates yetiştirilerek yılda 7 bin ton üretim ve 11 milyon dolar ihracat gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Yanmaz, “Hükümetimizin açıkladığı GAP eylem planının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasının tek yolu tarımsal üretimdeki çeşitliliğin artırılması birim alandan daha yüksek verim elde ederek karlılığın realize edilmesi ve buna bağlı olarak GAP bölgesinin en önemli sorunu olan işsizliğe çare olacak istihdam artışını sağlamaktır. Burada üreteceğimiz domatesleri Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından sera tesislerin açılışı gerçekleştirilirken Vali Yusuf Yavaşcan ve beraberindekiler salkım domateslerin yetiştirildiği seralarda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!