Sandıkta hile korkusu

Güncelleme Tarihi:

Sandıkta hile korkusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da sahte seçmen tutanaklarının ele geçirilmesi, sandıkta hile yapılacağı endişesi yarattı. Parti yetkilileri önlem alınmasını isterken, Başbakan Ecevit ve YSK Başkanı Tufan Algan, bunun seçimi etkilemeyeceğini söyledi.

İstanbul'da önceki gün ele geçirilen sahte seçmen tutanakları kamuoyunda büyük endişe yaratırken, Başbakan Bülent Ecevit ile YSK Başkanı Tufan Algan, ortada bir sakınca ve seçimin mahiyetini etkileyecek bir unsur olmadığını savundular. Edinilen bilgiye göre oylar sayıldıktan sonra mühürleniyor ve sonucu bir tutanakla İlçe Seçim Kurulu'na gönderiliyor. Gönderilen bütün sandıkların sonucu da İstanbul'da ele geçirilen burada sözkonusu birleştirme tutanağına geçiriliyor. İşte bütün hilelerin bu aşamada gerçekleştirilebileceği ileri sürülüyor.

ECEVİT: SAKINCA YOK

Başbakan Ecevit İstanbul'da ele geçirilen ve sahte olduğu iddia edilen seçmen tutanaklarında sakıncalı bir taraf bulunmadığını söyledi. Ecevit, dün konutundan ayrılırken konuya ilişkin bir soruya, ‘‘Böyle hileler ortaya çıktığı vakit ilk akla gelen olasılık FP oluyor. Zaten bir FP yetkilisi de bunu itiraf etmiş. Ama bunda sakıncalı bir taraf yok’’ yanıtını verdi. FP'nin tasnif tutanakları yetersiz kaldığı için bu uygulamaya gittiğini, durumun FP yetkililerince böyle açıklandığını kaydeden Ecevit, ‘‘Bu devletin, YSK'nın görevidir. Kimse kendi başına böyle işler, hele hile yapmaya hakkı yoktur. Devlet bunları zaten takip ediyor’’ dedi.

YSK: ETKİLEMEZ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan da, sahte seçim tutanaklarıyla ilgili, ‘‘Seçimin mahiyetini etkileyen bir konu değil’’ yorumunu yaptı. Algan, YSK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, sahte seçim tutanaklarına polislerin el koyduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Algan, bu konuyu toplantıda ele alacaklarını bildirdi. Algan, ‘‘Tutanakların yeniden basımı sözkonusu olacak mı?’’ sorusu üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Hayır. Bunlar sadece, zaten seçim sonuçlarını belirleyen tutanaklar. Yani, bizim seçimimizin mahiyetini etkileyen bir konu değil. Seçime bir hile karıştırma veya herhangi bir şekilde seçimin düzenine, dürüstlüğüne, hukuka uygunluğuna etkisi olmayan bir matbuat. Ama buna rağmen bu konuyu görüşeceğiz.’’

Bir gazetecinin, ‘‘Seçimlere bir hile karıştırılması sözkonusu değil, dediniz’’ hatırlatması üzerine Algan, ‘‘Tabii değil. Böyle bir matbuanın basılmış olması veya bunların işleme konulması hiçbir şekilde seçimlerin neticesini etkilemez’’ yorumunu yaptı.

Algan, bir gazetecinin, ‘‘FP'nin bu işe isminin karıştığının söylendiğini’’ belirterek, bu konuda bir çalışma başlatıp başlatmadıklarını sorması üzerine de, ‘‘Aldığımız duyum o. Onun dışında henüz bir bilgimiz yok’’ dedi. Algan, ‘‘Bu konuda soruşturma olacak mı?’’ sorusuna ise ‘‘Gerçekten işin mahiyetini öğrendikten sonra olabilir’’ yanıtını verdi.

Sahtekarlar serbest

ÖDP İstanbul İl Teşkilatı'na gelen bir ihbar üzerine Topkapı Matbaacılar Sitesi'ne düzenlenen baskında ele geçirilen binlerce sahte seçim tutanağıyla ilgili gözaltına alınan Eksel ve Ada matbaalarının sahipleri İbrahim Çelikel, Muhammet Fevzi Topkar ile minibüs şoförü Mehmet Erikli çıkarıldıkları mehkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sanıklar polis sorgularında, ‘‘Seçim sonuç tutanaklarını FP Maltepe ilçe belediye meclis adayı avukat Namık Ayhan basmamızı istedi’’ dediler. Polis, Namık Ayhan ile Maltepe Ekonomik ve Sosyal Yardımlaşma Hizmet Vakfı Başkanı Ahmet Kerimoğlu'nu arıyor. FP Maltepe 1'inci bölgeden aday Namık Ayhan'ın polisi arayarak, ‘‘Olayla ilişkim yok. İfade vermeye geleceğim’’ dediği belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!