Sanatla insan hakları anlatılacak

Güncelleme Tarihi:

Sanatla insan hakları anlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

'İnsan Hakları' kavramının sanat aracılığıyla yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen "İnsan Hakları 2000" etkinlikleri 9- 15 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.

Sosyal Demokrasi Vakfı'nın sekretarya görevini üstlendiği projenin Koordinatörlüğünü Vecdi Sayar yapıyor. "İnsan Hakları Günü"nün daha etkin biçimde tanıtılması ve İnsan Hakları kavramının sanat etkinlikleri aracılığı ile yaygınlaştırılması amacına yönelik Proje'nin Danışma Kurulunda, DİSK, Mimarlar Odası, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Vakfı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Merkezi, Nazım Hikmet Vakfı, Beyaz Nokta Vakfı, H.Böll Vakfı, Çağdaş Gazeteciler Derneği, KADER, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, TESEV, TÜSES, DEMOS, AEGEE, Belgesel Sinemacılar Birliği, İFSAK, TÜRSAK, arikatürcüler Derneği, Ruhi Su Vakfı, ÇEKÜL'ün de aralarında bulunduğu elliyi aşkın sivil toplum kuruluşunun yanısıra, Panayot Abacı, İshak Alaton, Orhan Alkaya, Oral Çalışlar, Gürbüz Çapan, İsa Çelik, Gencay Gürsoy, Yekta Kara, Osman Kavala, Ioanna Kuçuradi, Ersin Salman, Suavi Saygan gibi kişiler ve Demokrasi İçin Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi, Sivil Anayasa Girişimi, Özerk Sanat Konseyi Girişimi gibi sivil insiyatifler de yer alıyor.

9 Aralık sabahı TÜYAP- Tepebaşı'nda "İnsan Hakları Kültürü" başlıklı bir Sempozyumla açılacak etkinlikler bir hafta sürecek. Hafta boyunca, İstanbul'un çeşitli mekanlarında insan haklarını işleyen oyunlar oynanacak, filmler gösterilecek. 9 ve 10 Aralık günleri yapılacak "İnsan Hakları Kültürü" konulu Sempozyumda, "İnsan Hakları Bağlamında Kültürel Haklar", "İnsan Hakları Eğitiminde Sanatın İşlevi", "İnsan Hakları ve Medya" konuları işlenecek. 9- 12 Aralık günlerinde Beral Madra'nın küratörlüğünde, TÜYAP-Tepebaşı alt kat salonunda, Veritas Omnia Vincit" (Hakikat Herşeyin Üstesinden Gelir) başlıklı bir sergi düzenlenecek.

TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı'nın üst kat salonlarında da, etkinliğe katılan çeşitli kuruluşların standlarında insan hakları ile ilgili yayınlar ve sergiler yer alacak. Bu çerçevede, Tan Oral, Turhan Selçuk ve Karikatürcüler Derneği'nin "İnsan Hakları Karikatürleri" sergileri, İFSAK'ın "İnsan Hakları" temalı fotoğraf sergisi, Mimarlar Odası'nın Kayaköy Sergisi açılacak, SODEV ve Sosyal-Kültürel Yaşamı Destekleme Derneği "İstanbul-Hakkari Sanat Köprüsü", Yapı Kredi Kültür Sanat A.Ş. Bülent Tanör'ün "İnsan Hakları" kitaplarını yayınlayacak.

TÜYAP Sergi Sarayı'nda Tarih Vakfı'ndan, Sivil Anayasa Girişimi'ne, daha pek çok kuruluş sergi ve stand'larla katılacak. "İnsan Hakları 2000" etkinlikleri çerçevesinde, Prof. İpek Gürkaynak'ın "Çocuk Eğitiminde İnsan Hakları" konulu konferansı, diapozitif ve kısa film gösterileri ile İstanbul Filarmoni Derneği'nin bir konseri de yer alacak. Birleşmiş Milletlerce kabul edilen Dünya İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık akşamı, Cemal Reşit Rey salonunda düzenlenecek ve müzik, şiir, pantomim ve bale gösterilerinden oluşacak geceye çok sayıda sanatçı katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!