Sanatçıların içkisi etkinlik iptal ettirdi

Güncelleme Tarihi:

Sanatçıların içkisi etkinlik iptal ettirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Denizli'de düzenlenen Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi'nde içki krizi çıktı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenmek istenen koloninin gelen sanatçıların çok içki içtikleri gerekçesiyle yapılmadığı iddia ediliyor. Belediye Başkanı ise bu iddiaları yalanladı ve kebap salonunu bile bu iş için tahsis ettiğini söylüyor.

Denizli'yi sanatla, sanatçıyla kaynaştıran dev organizasyonlardan Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi ortada kaldı. Etkinliğin sanatçıların içki içmesi yüzünden yapılmadığı iddiasını reddeden DYP'li Belediye Başkanı Ali Aygören, ‘‘İçki iddiasını ortaya atanlar şerefsizdir’’ dedi.

İlk kez 1996'da CHP'li Belediye Başkanı Ali Marım döneminde yapılan ve geleneksel hale getirilen etkinlik, geçen yıl Marmara depremi nedeniyle düzenlenmedi. Öncülüğünü TBMM Sanat Danışmanı Yaşar Çallı'nın, yurtdışı bağlantısını Makedon mozaik sanatçısı Gazanfer Bayram'ın yaptığı, her yıl çok sayıda sanatçının kentte bir hafta kalıp sanatsal faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan koloninin Ekim'de yapılması planlanan dördüncüsü de gerçekleşmedi.

Bayram'ın, kente üç yılda 150 tablo, heykel ve mozaik kazandıran koloniye sanatçı getirmek için yaptığı bağlantı askıya alındı. Sanatçıların alkol aldığı, etkinliğin İslamiyet'teki kutsal üç aylara rastladığı, belediyenin bu nedenle etkinliği düzenlemediği iddiaları yayıldı. Prof. Dr. Bayram ‘‘Başkan yardımcıları koloninin yapılacağını söyledi. 10 sanatçıyla görüşüp, katılma sözü aldık. Sonra ne aradılar ne sordular. Sanatçılar çok içki içtiği için koloninin bu yıl yapılmadığını duyum. Böyle şey olur mu? Bunu nasıl açıklarım? Bundan sonra Denizli'ye gelmem'' dedi.

Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi'nin öncüsü TBMM Sanat Danışmanı Yaşar Çallı üzüntüsünü dile getirdi. Çallı, ‘‘Belediye Başkanı Ali Aygören, 'Yabancı sanatçılar fazla içki içiyor. İçki mi yetiştireceğim' demiş. Bu çok yanlış bir tutum. Halkın gözünden düşmesin. Din ayrı, sanat ayrı. Biz dünyanın tanınmış sanatçılarını Denizli'ye getirdik, Denizli'ye zengin bir sanat koleksiyonu kazandırdık. Kentin tanıtımını sanat yoluyla yaptık. Geçen yıl deprem vardı, ulus olarak yastaydık. Bu yıl yaşanan kültürsüzlüğün depremi. Mayıs ayında Denizli'ye geldim. Belediye yetkilileriyle görüştüm. Kolonin yapılacağı yönünde söz aldım. Ancak daha sonra koloninin yapılmayacağı yolunda bize bilgi bile verilmedi’’ dedi.

Belediye Başkanı Ali Aygören iddialara sert tepki gösterdi, doğru olmadığını söyledi. Aygören, belediyenin yanındaki kebabçı dükkanının sanat galerisi yapıldığını, kolonide yapılan eserlerin galeride sergilendiğini söyledi ve ‘‘İçki iddiasını ortaya atanlar şerefsizdir. Böyle şey olmaz. Koloni bu yıl hazırlıklar tamamlanmadığı ve koloni yeri belirlenemediği için yapılamadı. Sanata, kültüre önem vermeseydik kebap dükkanını sanat galerisi yapmazdık’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!