Sanatçıların dayanışması

Güncelleme Tarihi:

Sanatçıların dayanışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Müzisyenler haklarını korumak için tek kuvvet oldular ve MSG'yi kurdular.

Müzisyenlerimizin çektikleri çileler herkesçe bilinen malum bir konudur. Hep dertliydiler, çalınan eserlerden, telif haklarından, onlara sahip çıkılmamasından ve tabii korsancılıktan... Ama artık durum değişti. Onlar, iş başa düştü diyerek kendi işlerini kendileri görmeye karar verdiler ve haklarını korumak için MSG (Müzik Eserleri Sahipleri Grubu) adı altında birleştiler.

MSG son dönemlerde sık sık konu olan ve müzikle ilgili birçok insanın canını sıkan dertlere bir çözüm olarak geliyor. Artık müzisyenler eserlerini uluslararası çapta duyurmakta zorlanmayacaklar ve hatta bu iş için onlara ön ayak olacak ve yol gösterecek bir kuruluşları bile var. Sadece bir ay evvel kurulan ve hemen faaliyete geçen MSG, sanatçıların, yani söz yazarlarının, editörlerin, aranjörlerin ve bestecilerin haklarını sonuna kadar korumaya ve müdafa etmeye karalı gözüküyor.

Amaç birleşmek

Genel Sekreter Mine Aksoy'un verdiği bilgilere göre, bakanlıktan alınan izinle belirlenen kuruluş tarihi 2 Ağustos 1999 olan MSG'nin temelleri aslında çok daha önce atılmış. Uzunca bir zamandır üzerinde düşünülen bu girişim, sonunda geçen yaz yürürlüğe girdi. Kuruluşun amacı tamamen söz yazarı, besteci, aranjör ve editörlerin telif haklarını korumak ve uluslararası platformda Türk eserlerinin sesini duyurup, hakettikleri ilgiyi görmelerini sağlamak.

Aksoy'a göre MSG'nin özelliği ilk kez olarak Türk müzisyenlerinin birleşip böyle bir amaç için tek kuvvet oluşturmaya karar vermeleri. Söz yazarları, besteciler, aranjörler ve editörlerin kendi imkanlarıyla oluşturdukları bu topluluğun içinde plak şirketleri ve yorumcular yok. Ancak Sony, Universal ve BMI gibi çokuluslu şirketlerle Raks ve Image gibi yerel şirketlerin telif hakları bölümleri MSG'ye dahil. Aksoy, özellikle dünya repertuvarının yüzde 95'ini temsil eden bu çokuluslu şirketlerle dünya çapında güçlerinin daha da fazlalaşacağına inandıklarını belirtiyor.

Peki MSG'nin oluşumuna ve gelişmesine katkıda bulunan sanatçılar kimler? Kurucu üye listesinde ilk göze çarpan isimler arasında Çelik, Dağhan Baydur, Leyla Tekül, Derya Köroğlu, Gökhan Kırdar, Haldun Dormen, Hümeyra, Fatih Erkoç, Fahir Atakoğlu, Erol Günaydın, Nino Varon, Olcayto Ahmet Tuğsuz, Özlem Tekin, Engin Cezzar, Zeynep Talu, Rüya Ersavcı, Burak Kut, Asım Can Gündüz ve Kerem Görsev var. MSG geçici yönetim kurulu üyeleri ise, Çelik, Dağhan Baydur, Erol Erdinç, Nezih Ünen ve Zeynep Talu olarak belirlendi. Yönetim kurulu başkanı Dağhan Baydur, yardımcısı Zeynep Talu ve sayman olarak da Erol Erdinç seçildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!