Sanal alemde tarihi eser satışı

Güncelleme Tarihi:

Sanal alemde tarihi eser satışı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 15:34

İSTANBUL Mali polisi, internet üzerinden tarihi eserleri sattığı öne sürülen Y.E'yi gözaltına aldı. Yapılan aramada aralarında Selçuklu dönemine ait Kuran-ı Kerim ve Eski Mısır Dönemi'ne ait çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Yetkililer, eserlerden bir kısmının firavun mezarlarından çalınmış olma ihtimali üzerine Mısır’la da irtibata geçildiğini belirtti.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalıntı tarihi eserlerin www.mixantik.com isimli bir internet sitesi üzerinden satıldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine teknik takip başlatan mali polis, eserleri satan kişinin Y.E., isimli bir işadamı olduğunu tespit etti. Müşteri gibi davranan polis, Y.E. ile irtibata geçti. 1 Kasım 2010'da Kadıköy'de buluşma yerine gelen Y.E., polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Şüpheli Y.E.'nin evinde ve işyerinde yapılan aramada 1 adet Selçuklu dönemine ait Kuran-ı Kerim, Eski Mısır dönemine ait ahşap boyalı maske, fayans ve cam yüz tasvirli boncuk dizisi, 5 adet pişmiş toprak kandil, kasecik, 1 adet mermer eser, 1 adet cam boncuk dizisi, 9 adet sırlı kenar ve dip keramik parçası, 2 adet bakır ibrik ve leğen takımı, 1 adet bakır üzerinde tombak metal aksamı, 1 adet Arap kumbarası ile 5 kilogram ağırlığında üzerinde yazılar bulunan parça kumaş yazma eserle ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen zanlı E.Y.'nin elinde bulunan eserleri internet sitesi üzerinden özellikle yurtdışında bulunan kişilere sattığı tespit edildi. Eserleri kendi çocuğunun elinde çektiği fotoğraflarla tanıtan Y.E.'nin şimdiye kadar 350 satış yaptığı belirtildi.

Yetkililer, el konulan eserlerin incelenmek üzere İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne gönderileceğini bildirdi. Eserlerin çalıntı olup olmadığının da araştırıldığı ifade edildi. Özellikle eserlerden bir kısmının firavun mezarlarından çalınmış olma ihtimali üzerine Mısır devletiyle de irtibata geçildiğini belirtti.

Emniyette işlemleri tamamlanan zanlı Y.E., Kadıköy Adliyesi'ne sevk edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!