Şampiyona'da uçak faciası

Güncelleme Tarihi:

Şampiyonada uçak faciası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2000 00:00

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yapılan 'Şampiyonlar Şampiyonası Otomobil Yarışları' sırasında gösteri uçuşu yapan iki uçaktan biri düştü.

Uçağı kullanan amatör pilot Faruk Utku ile yanında bulunan fotoğraf sanatçısı Ahmet Kavacık olay yerinde hayatını kaybetti. Uçağın düştüğü yerin yakınında hayvan otlattığı bildirilen, Havva Erdem ve Emine Gelen yaralandı.

Power FM´in ´Şampiyonlar Şampiyonası´ adı altında düzenlediği iki günlük otomobil yarışlarının finali yapılırken, sponsor Prelli firmasının İstabul Havacılık Kulübü´nden kiraladığı tek motorlu alttan kanatlı T- 34 A Mentor tipi iki uçak, gösteriye başladı. İki kez pike yaparak pist üzerinden geçen uçakları izleyiciler coşkuyla alkışladı.

Üçüncü kez pist üzerinden geçmesini bekleyen uçaklardan biri bir anda dengesini kaybederek, Körfez Yarış Pisti´ne 400 metre uzaklıktaki Tütünçiftlik Tren İstasyonu´na çakıldı. Uçak istasyonda hemen peronların yanına düştüğü anda infilak ederek alev topuna döndü. O sırada istasyonda bulunan Havva Aydemir ve Emine Gelen de alevler arasında kaldı. Yardıma koşanların diri diri yanmaktan kurtarmayı başardığı Aydemir ve Gelen, SSK İzmit Hastanesi´ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Tren istasyonuna gelen itfaiye ekipleri alev topuna dönen uçağı söndürdü ve enkazından iki Utku ve Kavacık´ın cesetleri çkarıldı. Demiryolu bir süre ulaşıma kapandı.

Şampiyona'nın organizatörü ve sponsoru Cem Hakko, gösteri uçuşundan haberdan olmadıklarını ve izin alınmadığını belirterek "Yaşananlar üzücü olmakla beraber büyük bir cahillik ve sorumsuzluk örneği. Biz bütün güvenlik önlemlerini aldık ancak uçuştan bilgimiz yoktu. Zaten olsa izin vermezdik" dedi.

Uçağın kuş sürüsüne çarptığı iddialarının yanısıra olaydan sonra yapılan ilk araştırmada 'pilot hatası' görüşü ağırlık kazandı. Kesin nedenin belirlenmesi amacıyla soruşturma sürüyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!