Şalit ve yüzlerce Filistinli tutuklu artık serbest

Güncelleme Tarihi:

Şalit ve yüzlerce Filistinli tutuklu artık serbest
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 15:49

İsrailli asker Gilat Şalit, beş yıl dört ay süren tutukluluğunun ardından bugün evine döndü. Şalit karşılığında serbest bırakılacak 1,027 Filistinli tutuklunun 477’si de tahliye edildi.

Haberin Devamı

Hamas tarafından 25 Haziran 2006’da kaçırılan Şalit, serbest kaldıktan kısa bir süre sonra Mısır devlet televizyonu Nil TV’ye verdiği röportajda, özgür kaldığı için “çok heyecanlı” olduğunu ifade etti.

 

DAKİKA DAKİKA TARİHİ TAKAS

 

İŞTE AN BE AN TARİHİ TAKAS / FOTO GALERİ

 

Şalit, aile üyelerini ve arkadaşlarını çok özlediğini belirterek, son dakikada çıkacak engellerin anlaşmayı bozma ihtimalinin kendisini çok korkuttuğunu söyledi.

 

TUTUKLULUK KOŞULLARI TARTIŞILIYOR

Şalit’in Mısır televizyonundaki ve daha sonra İsrail ordusunun yayınladığı videolardaki görüntüleri, ne koşullarda Hamas’ın elinde tutulduğu konusunda tartışma yarattı. Uluslararası yayın organlarında, 25 yaşındaki İsrailli askerin solgun ve huzursuz göründüğü, nefes alıp vermekte güçlük çektiği belirtildi.

 

İŞTE ŞALİT'İN İLK RÖPORTAJI / WEB TV

 

Mısır televizyonu Şalit'i böyle stresli bir günde, reyting kaygısıyla televizyona çıkararak röportaj vermekle suçladığı için eleştiri aldı.

 

Haberin Devamı

İsrail ordusuna mensup doktorların yaptıkları muayenelerin sonucunda Şalit’in sağlığının iyi olduğu bildirildi.

 

Ancak daha sonra yapılan açıklamada Şalit'in helikopterde ufak bir fenalık geçirdiği ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Şalit'te beslenme eksikliği ve ışığa duyarlılık tespit edildi.

 

AİLESİ HAVA ÜSSÜNDE KARŞILADI

Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nda teslim alındıktan sonra Kerem Şalom'dan bir helikoptere bindirilerek, Tel Nof Hava Üssü’ne getirilen Şalit’i burada ailesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu karşıladı.

 

ŞALİT, İSRAİL ASKERİ ÜSSÜNE BÖYLE GELDİ / WEB TV

 

ASKERİ ÜNİFORMA GİYDİRDİLER / FOTO GALERİ

 

Netanyahu, Şalit’i bekleyen topluluğa “Filistinlilerin düzenlediği şiddet olaylarında aile üyelerini kaybeden Filistinlilerin acısını anladığını ancak İsrail’in askerlerini sağ salim eve getirme felsefesinin kendisini harekete geçmeye zorladığını” söyledi.

Haberin Devamı

Hem İsrailliler hem Filistinliler kutlama yapıyor - PLANET ANALİZ

Bugün Ortadoğu için çok nadir anlardan biri yaşanıyor. Tutuklu takasıyla hem İsrailliler hem de Filistinliler aynı anda zafer kutlamaları yapıyor.

İsrail’de neredeyse bütün aileler evlatlarını askere yolluyor. Dolayısıyla, “İsrail’in oğlu” olarak nitelendirilen Şalit’in beş yıldan uzun süren esaretinin ardından serbest bırakılması İsrail kamuoyunda bir bayram etkisi yarattı. Bütün anne-babalar, kendi evlatları serbest kalmışçasına büyük bir mutluluk yaşıyor.

Serbest bırakılan Filistinliler ise İsrail’in işgaline gösterdikleri direnişle, Batı Şeria ve Gazze’de yaşayan yüz binlerce insanın kahramanı durumunda. Dolayısıyla Filistin topraklarında da bayram havası söz konusu.

Filistinlileri temsil iddiasındaki Hamas ve El Fetih açısından bakıldığında kazanan Hamas.

Anlaşmanın İsrail’in tek muhatap olarak aldığı Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın elini zayıflatması barış görüşmeleri için masaya dönüşün çok da yakın olmadığına işaret ediyor.

Özetle, bu gelişmenin kamuoyunu çok da fazla umutlandırmasına izin vermemek gerek. Kutlamalar sona erdikten sonra İsrail-Filistin sorunundaki çözümsüzlük devam edecek.

Haberin Devamı

YENİ ŞALİTLER OLACAK MI?

Serbest bırakılan Filistinlilere de bir uyarı gönderen Netanyahu, “Terörle mücadeleye devam edeceğiz. Serbest bırakılan teröristlerden terör faaliyetlerine geri dönenler sorumlu tutulacaktır” dedi.   

 

Filistinli tutuklulardan Hamas lideri Yehia Sinvar’ın yaptığı açıklamada örgüte, “Daha fazla asker kaçırın” çağrısı yapması da İsraillilerin endişelerinde haklı olduğu yorumlarına neden oldu.

 

1490 GÜN SONRA NİHAYET MEMLEKETİNDE

Tel Nof'taki askeri üsten bir Skorsky helikopteri ile yola çıkan Şalit ve ailesi, TSİ 18.00 sıralarında doğduğu kasaba olan Mitzpe Hila'ya ulaştı.

 

Mitzpe Hila'da Şalitler'in evine giden yolda binlerce kişilik insan zinciri oluşturan İsrailliler, ellerinde çiçekler ve İsrail bayraklarıyla  helikopterin inişini beklerken, helikopter Mitzpe Hila'da bekleyenlerin üzerinde birkaç tur attı.

Mitzpe Hila'da Şalit'i karşılayanlar arasında, yakındaki Arap köyü Neiliya'dan gelenlerin de yer aldığı öğrenildi.

FİLİSTİN TOPRAKLARINDA BAYRAM HAVASI

Haberin Devamı

Şalit karşılığında serbest bırakılması üzerinde anlaşılan 1,027 Filistinli tutukludan 477 tanesi de bugün salıverildi. Çoğunluğu ömür boyu hapis cezasına mahkum edilmiş olan tutuklular Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne doğru yola çıktıkları sırada, on binlerce Filistinli meydanlarda toplanarak kutlama yaptı.

 

Gazze’ye giden tutuklular Mısır’ı bölgeye bağlayan Refah Sınır Kapısı’nda Hamas liderleri tarafından karşılandı. Yüz binlerce Filistinlinin ellerinde Filistin ve Hamas bayraklarıyla katıldığı kutlamaların Hamas’ın gövde gösterisine dönüştüğü yorumları yapıldı.

 

SERBEST BIRAKILAN FİLİSTİNLİLER GAZZE'DE / WEB TV

 

Erkek kardeşi 1992 yılında bir İsrailliyi öldürdüğü gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 30 yaşındaki Ezher ebu Cevad isimli kadın, “Mutluluğum tarif edilemez” dedi.

 

Haberin Devamı

Kardeşinin de çok mutlu olduğunu ifade eden ebu Cevad, “Onu evlendireceğiz. Bu bize Allah’ın kimseyi unutmadığını hatırlatan bir şey” dedi.

 

ARAFAT'IN MEZARINDA ABBAS KARŞILADI

Batı Şeria’da ise serbest bırakılan tutuklular Filistin’in efsane lideri Yaser Arafat’ın mezarına götürüldü.

 

Filistinli tutukluları burada binlerce kişiyle birlikte Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas karşıladı.

 http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim_2/salit_takas-2.jpg

BİNLERCE FİLİSTİNLİ İÇİN BUGÜN BAYRAM / FOTO GALERİ

 

Abbas konuşmasında, “Allah’a dönüşünüz ve emniyetiniz için şükrediyoruz. Sizler Allah ve vatan yolunda savaşan özgürlük savaşçıları, kutsal mücahitlersiniz” dedi.

 

10 FİLİSTİNLİ TÜRKİYE'YE GELECEK

Anlaşma çerçevesinde sınır dışı edilmesi öngörülen bazı Filistinli mahkumların bir kısmının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

 

İsrail Kanal 2 televizyonu, sınır dışı edilmesi öngörülen 40 tutuklunun 10'unun Türkiye'ye, 15'inin Katar'a, 15'inin ise Suriye'ye gönderileceğini bildirdi.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, serbest bırakılan Filistinli mahkumları getirmek üzere Türkiye'den bir uçağın Kahire'ye hareket etmek üzere olduğunu söyledi.

 

"TÜRKİYE AÇISINDAN BAĞLAYICILIĞI YOK"

 

Geçmişte suç görülen bazı faaliyetlerin bu anlaşmayla yok sayıldığını belirten Davutoğlu şöyle konuştu:

 

“Yoksa İsrail kendi iradesiyle bunları serbest bırakmış olmazdı. Bu anlaşmayla birlikte o geçmiş işlendiği iddia edilen suçlar ki biz bunları suç olarak görürüz görmeyiz bu ayrı bir tartışma böyle bir şey varsa dahi İsrail tek taraflı bu serbest bırakma işlemini kendine yakın kılmış oluyor. Türkiye açısından bu noktada bağlayıcı bir durum yoktur.”

 

HANGİ FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR TÜRKİYE'YE GELECEK? / MURAT YETKİN

 

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

 

26 YILDA BİR İLK

İsrail tarihinde daha önce hiç bir esir asker karşılığında bu kadar çok sayıda Filistinli tutuklu serbest bırakılmamıştı. 

 

GİLAD ŞALİT 5 YIL 4 AY SONRA ARTIK ÖZGÜR / WEB TV

 

Yaklaşık beş buçuk yıl süreyle Hamas'ın elinde tutulan Şalit, 1985 yılından bu yana kaçırıldıktan sonra ülkesine sağ salim dönen ilk İsrailli asker oldu.

 

Şalit’in kaçırılmasının ardından İsrail ordusu Gazze’ye defalarca operasyon düzenlemiş, Gazze Şeridi'ne abluka uygulanmaya başlamış ve birçok defa başarısız görüşmeler yapılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!