Salgın hastalık timi

Güncelleme Tarihi:

Salgın hastalık timi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Onlara virüs avcısı deniyor. Görevleri, ilaçlara karşı direnç kazanarak salgınlara yol açan virüsleri teşhis edip hastalıkların kontrol altına alınmasını yardımcı olmak. Son olarak Hong Kong'ta ortaya çıkan ‘‘kuş gribini’’ teşhis eden Amerikalı bilim adamları, kendi yaşamlarını tehlikeye atma pahasına hastalıklarla mücadele ediyorlar.

Dünyada herhangi bir coğrafyada bilim adamlarının tanımyamadığı esrarengiz bir hastalık ortaya çıkar çıkmaz, bundan ilk önce Atlanta'daki ‘Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’ (CDC) haberdar oluyor. Telefonla veya e-mail yoluyla başvurulduğunda merkez, eldeki verilere bakarak hastalığı teşhis ediyor. Çok ciddi durumda ise merkeze bağlı sağlık timleri, hastalığın ilk çıktığı yere giderek yerinde araştırma yapıyor, virüsü teşhis ederek tedavi imkanlarını araştırıyor.

Hastalığın ilk kurbanından alınan kan ve patolojik örnekler, çok sıkı güvenlik önlemleri altında Atlanta'ya götürülerek araştırılıyor. Virüsün laboratuvardan kaçmasını engellemek için araştırmalar, havasız ortamda yapılıyor. ‘‘Sıcak bölge’’ denilen laboratuvara girmek en az 15 dakika sürüyor. Duşun altına girerek vücutlarını dezenfekte eden uzmanlar, 10 kilogram ağırlığındaki özel kıyafetlerini giydikten sonra çoğunlukla ölümcül hastalıklara neden olan virüslerin bulunduğu ‘‘sıcak bölge’’ye girebiliyorlar.

Ekolojik dengenin bozulması sonucu sıcak alanların kuzeye doğru genişlemesi, dünyanın hastalık haritası da değiştirdi. Sadece son 20 yılda virüslerin neden olduğu 30 yeni bulaşıcı hastalık teşhis edildi. Örneğin, küresel ısınmayla birlikte sıtmaya neden olan böcekler, kuzeye doğru ilerleme başladı. BM'nin tahminlerine göre 2000 yılında dünya üzerinde çoğunluğu azgelişmiş ülkelerde olmak üzere 24 megapol oluşacak. Plansız kentleşme ve hijyen eksikliği, yeni hastalıklara zemin hazırlayacak. Aynı şekilde turizmle, egzotik hayvan ve meyvelerin ticaretiyle hastalıklar daha hızlı yayılacak. CDC'den Dr. Clarence Peters, ‘‘Vakit geç olmadan tüm gücümüzle gelmekte olan tehlikeye karşı hazırlanmalıyız’’ diye konuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!