Şaka gibi geldi

Güncelleme Tarihi:

Şaka gibi geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 00:00

12 Eylül soruşturmasında ifade veren Devrimci 78’liler Federasyonu Kurucu Başkanı Rüşan Sümbüloğlu, “Önceden bize suçlu gözüyle bakılırdı. Bugün darbecilerin yargılanması yönünde adımların atılması şaka gibi geliyor” dedi.

Haberin Devamı

DEVRİMCİ 78’liler Federasyonu Kurucu Başkanı Rüşan Sümbüloğlu, 12 Eylül sonrası gördüğü işkenceyi anlattı ve işkencecilerinden şikayetçi oldu. Sümbüloğlu’nun, şikayetçi olduğu isimler arasında eski valilerden Kemal Yazıcıoğlu da bulunuyor. Dün sabah Ankara Adliyesi’ne gelen Sümbüloğlu, soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin’e yaklaşık 1.5 saat ifade verdi. Sümbüloğlu, adliyeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Savcıya da söyledim. Önceden bize suçlu gözüyle bakılırdı. Bugün darbecilerin yargılanması yönünde adımların atılması şaka gibi geliyor” dedi. Sümbüloğlu, 12 Eylül darbesi sırasında, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2’nci sınıfta öğrenciyken gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü iddia ederek, şikayetçi olduğunu söyledi.

Çok işkence gördüm

Sümbüloğlu, ifadesinde özetle şunları anlattı: “İşkence, vücuda elektrik verme, testis organına vurma, ayakta bekletme, soğuk suyla yıkama şeklindeydi. YSY denilen yemek yeme, su içme ve yatma yasağı uygulanıyordu. İşkence seansları öncesinde, koridorda sırtımızı duvara yaslayarak sıramızı bekliyorduk. Koridorlarda sürekli dayak yiyorduk. Günde 1 sabah, 1 akşam olmak üzere 2 defa tuvalet izni veriyorlardı. Arada dayanamayıp altına kaçıran olursa o da ayrıca dayak nedeniydi. Yine kalmış olduğumuz hücrelere gelip kokluyorlar, sidik kokusu varsa tespit edip, dövüyorlardı. Bir defasında vermiş oldukları ekmeği soğuk olduğu için kalmış olduğumuz yerin betonuna başımın altına koydum diye dayak yedim. Gözaltında iken sürekli gözümüz kapalı olarak bulunduruluyorduk.  Gözaltındayken Ankara Emniyeti’nde gözaltında bulunan Satılmış Şahin Dokuyucu, Zeynel Abidin Ceyhan, Hasan Aksar Özmen, Behçet Dinleer gördükleri işkence sonucu vefat etmişlerdir. Bunlardan Behçet Dinleer, Ankara Emniyeti’ndeki işkence sonrası götürüldüğü Elmadağ’da vefat etti.

Yazıcıoğlu sorumlu

Ankara Emniyeti’ndeki gözaltı işkencecilerinden o zaman Komiser Kemal (Yazıcıoğlu) ve Komiser Alper sorumludur. Özellikle Ankara Emniyeti’ndeki grupları, Kemal Yazıcıoğlu kurmuştur. Komiser Alper, Ankara Yenimahalle’ye bağlı Şentepe’de bir eve yaptırdığı baskında 17-19 yaşlarında, silahsız 3 gencin ölümünden sorumludur. 12 Eylül faşist düzeni yüz binlerce insanın hayat çizgisini değiştirdi. Toplumda 100 yılda bile kapanmayacak yaralar açtı, insanlara ağır bedeller ödetti. Burada açık kalan bu hesabın kapanması için darbecilerin ve işkencecilerin yargılanmasını istiyorum. Mamak Cezaevi Müdürü Albay Raci Tetik, Yüzbaşı Tuna ve isimlerini hatırlayamadığım diğer görevliler işkence uyguluyorlardı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!