Sahte söyleşilerden kitap yazdı

Güncelleme Tarihi:

Sahte söyleşilerden kitap yazdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 11:33

İtalyan gazeteci Tommaso Debenedetti, Toni Morrison’dan John Grisham’a, Jose Saramago’dan Şirin Ebadi’ye bir dizi isimle söyleşi yaptı.

Haberin Devamı

Sahte söyleşilerden kitap yazdı

Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Nobel Ödüllü yazar Jose Saramago

Ama bu söyleşilerin hiçbiri gerçek değildi. Debenedetti, sahte söyleşilerle ilgili anılarını yazmak üzere bir milyon dolara bir yayınevi ile anlaştı.

Radikal Kitap’ta Zeynep Ateş yazmasaydı büyük ihtimalle haberimiz bile olmayacaktı Batı medyasının gündemine oturan ve New Yorker’ı ‘En İyi Uydurma Söyleşi Yarışması’ açmaya zorlayan süreçten. İtalyan gazeteci Tommaso Debenedetti’nin uydurma söyleşileri hem medya yöneticilerini, hem de ünlü yazarları derin derin düşündürüyor şimdi. İnternette yaptığımız kısa bir araştırma hikâyeyi bütün çarpıcılığı ile serdi gözlerimizin önüne: Tommaso Debenedetti, İtalya’nın köklü ailelerinden birine mensuptu ve dedesi ünlü bir eleştirmen, babası ise ünlü bir yazardı. Dolayısıyla, Philip Roth, Nadine Gordimer, Herta Müller, V. S. Naipaul, Jose Saramago, J.M. Coetzee, Wilbur Smith, Amos Oz, Elie Wiesel gibi dünyanın ünlü isimleriyle söyleşi yapmasında şaşırtıcı bir taraf yoktu. Şaşırtıcı olan, bu ünlü isimlerin Debenedetti’nin kendileriyle söyleşi yaptığından haberi yoktu!

Haberin Devamı

NE ZAMANA KADAR

The New Yorker’ın ünlü isimlerinden Judith Thurman, Tommaso Debenedetti’nin Gore Vidal ile yaptığı bir söyleşiye takılmasaydı, muhtemelen işler bu şekilde yürüyecekti de. Söyleşinin kimi bölümlerini gayet iyi hatırlıyordu Thurman, çünkü daha önce okumuştu. Thurman, söyleşinin yayımlandığı Il Piccolo’nun internet sitesine girmiş ve Debenedetti ismiyle ilki 2006 tarihli yirmi söyleşi bulmuştu. Thurman’ın dikkatini çeken, Debenedetti’nin söyleşi yaptığı isimlerin yarısından fazlasının Nobel Edebiyat Ödülü almış isimler olmasıydı.
Thurman, hemen bir liste hazırlamış ve Debenedetti’nin söyleşi yaptığını söylediği isimleri aramaya başlamıştı. Toni Morrison hiçbir zaman böyle bir isimle konuşmamıştı. Philip Roth, Debenedetti’nin kendisiyle bir değil iki söyleşi yaptığını duyunca ne diyeceğini şaşırmıştı. Nadine Gordimer, Gunter Grass, Herta Müller de Debedenetti ismini duymamıştı.

Haberin Devamı

1 Milyon Dolar'a anılarını sattı

Thurman, sonunda Roma’da Debenedetti’ye de ulaşacaktı. Thurman’ın soruları karşısında şaşıran Debenedetti, o kadar yazarın inkârı karşısında ‘şoke olduğunu’ ve üzüldüğünü söyleyecekti. Hayır, o hiçbir şeyi uydurmamıştı ve yazarların neden böyle davrandığını anlayamıyordu. Peki elinde teyp kaydı filan var mıydı? Kaybetmişti... Thurman’ın yazısı yayımlandıktan sonra Jose Saramago Vakfı’ndan da bir e-mail alacaktı: Hayır, Saramago hiçbir zaman Debenedetti ile görüşmemişti. Bu söyleşi de uydurmaydı. İşin en güzel tarafı ise şuydu: Tommaso Debenedetti, bütün bunları bir yayınevine anlatacak ve karşılığında bir milyon dolar alacak...

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!