Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı!

Güncelleme Tarihi:

Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 07:00

Sahte mezuniyet geçici belgesi hazırlayıp kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1980 yılı mezunu olarak tanıtan Avni Tekinaslan’la ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma genişletildi. Soruşturma kapsamında kamu kurumlarında görev yapan ilgili personelin de bilgisine başvurulurken, yapılan detaylı inceleme ve uzman görüşleri kapsamında Tekinaslan’ın şantiye şefi olarak görev yaptığı şirketlere Antalya Valiliği tarafından ‘yetersiz personel’ çalıştırdığı gerekçesiyle ceza kesildi. Ayrıca Tekinaslan’ın görev aldığı restorasyon projeleri de teknik olarak mercek altına alındı.

Haberin Devamı

Hürriyet’e konuşan resmi kaynaklar, soruşturma süreci ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Sahte mimarın şantiye şefi olarak görev aldığı projeler yeniden inceleniyor. Ayrıca projelerde kullanılan malzemelerden de numuneler alınarak incelenecek. Eğer numune sonuçları teknik açıdan sıkıntılı çıkarsa yeniden ihale gerçekleştirilerek hatalar hızla düzeltilecek. Bu konularla ilgili de ayrıca suç duyurusunda bulunulacak.”

ZORUNLULUK VAR

Sahte mimar Antalya dışında illerde de görev almış. Bu yüzden soruşturma sonuçları ve atılacak adımlar konusunda bu iller de bilgilendiriliyor. Şu anda Avni Tekinaslan’ı şantiye şefi olarak gösteren şirketlere para cezası kesiliyor. Çünkü mevcut projelerde yeterliliği olan şantiye şefi bulundurma zorunluluğu var. Diploma sahte olduğu için bu sorumluluk yerine getirilmemiş oluyor.”

 

Haberin Devamı

Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı

TEBLİGAT YAPILDI

“Bu ihlalin de mevzuatta cezası var. İlk belirlemelere göre ceza miktarının 1 milyon TL’yi geçeceğini düşünüyoruz. Şu anda sadece 1 projeyi kapsayan 150 bin TL’lik cezanın tebligatı yapıldı. Şirket bu parayı ödemezse haciz işlemi uygulanacak. Ayrıca sahte mimarın şahsına yönelik de ceza işlemi uygulayacağız.”

NE OLMUŞTU?

Avni Tekinaslan, mezuniyet tarihi 1980 olan sahte mezuniyet geçici belgesiyle içinde akrabalarının da bulunduğu bir inşaat şirketinin mimar kadrosuna dahil oldu. Bu belge ile Antalya ve Aydın dahil olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde mimar ve şantiye şefi olarak görev yaptı. Son olarak Hıdırlık Kulesi ve çevresinde Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda 2021 yılında başlatılan arkeolojik kazılarda şantiye şefi olarak görev aldı.

DOSYA RAFTAN İNDİ

Ancak 2022 Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bir ihbar yapıldı. İhbarda kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olarak tanıtan Tekinaslan’ın diplomasının sahte olduğu vurgulandı. CİMER konuyu aynı gün Antalya Valiliği’ne iletti. İlgili birimler Tekinaslan’ın özlük dosyasını raftan indirip belgeleri incelemeye başladı.

Haberin Devamı

Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı

DEKANLIK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İncelemeyi yapan memur dosyada diploma yerine mezuniyet geçici belgesi bulunması ve bazı yazıların çok silik olmasından şüphelendi. İddia önce Tekinaslan’a telefonda soruldu. Tekinaslan iddiayı reddetti ve belgede noter onayı olduğuna dikkat çekti. Dosya önce rafa kalktı ancak olaydan kuşkulanan aynı memur Tekinaslan’ı bir kez daha arayıp “Doğru söyleyin aksi takdirde Gazi Üniversitesi ile iletişime geçeriz” deyince Tekinaslan diplomasının sahte olduğunu kabul etti ve “Beni yakmayın” diyerek ihbarla ilgili soruşturma açılmasını engellemeye çalıştı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ise “Fakültemiz Bölümlerine kayıt tarihleri 2000 yılı öncesi öğrencilerle ilgili yapılan arşiv taramalarında 11632… T.C. Kimlik numaralı Avni Tekinaslan’a ait herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşılamamıştır” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Haberin Devamı

Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı

Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı

Sahte diplomayla 42 yıl müteahhitlik yapmıştı... Şimdi yandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!