Sahte kredi kartı üreten 3 kişi yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Sahte kredi kartı üreten 3 kişi yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 13:23

İstanbul'da, banka müşterilerine ait kredi kartı manyetik şerit bilgilerini elde ederek, bu kişiler adına sahte kredi kartı düzenledikleri öne sürülen 3 kişi yakalandı.

Haberin Devamı

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yasal olmayan yollardan elde etikleri, çok sayıda yabancı ve yerli banka müşterilerine ait kredi kartı manyetik şerit bilgileriyle sahte kredi kartı düzenledikleri öne sürülen şebekeye yönelik çalışma başlatıldı.

Ümraniye ve Üsküdar'da düzenlenen operasyonda, M.D. ile bu kişiye yardım ettiği belirtilen 2 kişi gözaltına alındı.
Şüphelilerden, 1 adet kredi kartı kopyalama cihazı, 2 adet ribon şerit, 1 adet dizüstü bilgisayar, 2 adet flash bellek, 38 adet manyetik şeritli boş kredi kartı, 75 adet değişik kişiler adına düzenlenmiş sahte kredi kartı ele geçirildi.

Açıklamada, 2005 yılında da benzer suçtan gözaltına alınan ve 9 ay ceza evinde kalan M.D'nin, yurt dışındaki şebekelerle irtibata geçerek, çok sayıda kişinin kredi kartı manyetik şerit bilgilerini elde ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Ele geçirilen 2 flash bellekteki kredi kartı manyetik şerit bilgisine ulaşılan kişi sayısının 17 bin 500 olduğu bildirilen açıklamada, şebekenin hazırladığı sahte kredi kartlarını piyasaya sürdüğü, bir bölümünü de yurt dışındaki şebeke üyeleriyle değiştirdiği belirtildi.

Açıklamada, kontrolü ve kovuşturması zor olduğu için yabancı uyruklu kişiler adına düzenlenmiş sahte kredi kartlarını tercih eden şüphelilerin, sahte kredi kartlarını limitlerine göre pazarladığı ifade edildi. Şubedeki işlemleri tamamlanan M.D. ile diğer 2 şüpheli, Ümraniye Adliyesine gönderildi.

VATANDAŞLARA UYARI

Açıklamada, kredi kartı sahiplerine uyarıda da bulunularak, kredi kartı sahiplerinin otomatik para çekme (ATM) cihazlarında kart giriş haznesine, kabinde olağan dışı bir aksesuar ve kullanılan klavyenin ATM kabiniyle uyumlu olup olmadığına dikkat edilmesi istendi.

Kredi kartıyla yapılan işlemlerde, kartın sadece “pos” makinesinden geçirilmesine izin verilmesi, aksi durumda bankaya bilgi verilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, işlem için kartın görevliye verilmemesi, işlemin müşterinin yanında yapılması konusuna da dikkat çekildi.

Kredi kartıyla işlem yapılan iş yerinde manyetik şeritten geçirilerek işlem yapılması halinde şifreye gerek duyulmadığı anımsatılan açıklamada, “pos” cihazından çıkan slip üzerindeki kart ve kart hamilinin ismi ile kredi kartı üzerindeki bilgilerin aynı olmasına dikkat edilmesi istendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!