Şahinlere uyuşturucu kuryeliği yaptırıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Şahinlere uyuşturucu kuryeliği yaptırıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Arap ülkeleri, göklerin yırtıcı kuşu şahini, uyuşturucu kuryesi olarak kullanıyor. Şahinlerin durmaksızın 300 kilometre uçabildiğini belirten kuş uzmanları, Arap kaçakçıların, Türkiye'den kendilerine kuş temin edenlere bir Şahin marka otomobil verdiklerini belirtiyorlar.

Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'nün Kuş Uzmanı Mehmet Karabolat, Türkiye'den çeşitli yollarla kaçırılan şahinlerin başta Suriye olmak üzere Arap ülkelerinde ‘‘uyuşturucu kuryesi'' olarak kullanıldığını söyledi.

Genel Müdürlüğün Kızılcahamam yakınlarındaki çiftliğinde tedavi edilen dört şahinle bir orman kartalı doğaya salındı. Şahinlerin hiç konaklamadan 300 kilometre uçabilen güçlü ve dayanıklı kuşlar olduğunu anlatan Karabolat, ‘‘Şahinler, ayaklarına bağlanan uyuşturucuyu, kendilerine daha önceden öğretilen yere götürüp bırakıyorlar. Suriye'de şahinlere bu eğitimin verildiği okullar var'' dedi.

Arap şeyhlerinin de şahinlerini bir güç ve itibar simgesi olarak kullandıklarını kaydeden Karabolat, bu ükelerde bir TIR dolusu güvercinin havaya bırakıldığı ve en çok güvercin parçalayan şahinin sahibinin itibar kazandığını belirtti. Bazı Arap ülkelerinin bu yarışmalarda kullanmak üzere Türkiye'den güvercin istediğini ancak reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Karabolat, kızıl şahinlerin insanlardan kaçmayan kuşlar olmalarının yakalanmalarını kolaştırdığını belirtirken, bir başka yetkili Arap kaçakçıların Türkiye'de kendilerine yardım eden kişilere yüklü paralar ödediklerini anlattı, ‘‘Bir şahine karşılık Şahin marka araba verenler var'' dedi. Karabolat ise Arap ülkelerinde eğitimli bir şahinin fiyatının 5 milyardan başladığını bildirdi. Karabolat, Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaşayan 18 bin şahinden 10 bininin Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Bu arada, avcılar tarafından ya da yüksek gerilim hatlarına bastığı için yaralandıktan sonra Kızılcahamam yakınlarındaki çiftlikte tedavi edilen 4 şahinle bir orman kartalı doğaya salındı. İki şahin ağaçlık alana doğru hızla uzaklaşırken diğer şahinler çiftlikte kalmayı tercih etti. Kızıl şahinin tedavi gördüğü kafesin çevresinden ayrılmaması, ‘‘Bizim şahin devlet memuru oldu'' esprisinin yapılmasına yol açtı. Yüksek gerilim hattına bastığı için ayaklarından biriyle kanadından ağır yaralanan İsrailli şahinin salıverilmesinden, yaraları iyileşmediği için son anda vazgeçildi. İsrail'in kuşların göç yollarını tespit etmek üzere ayağına çelik marka taktığı şahinin iyileştikten sonra doğaya bırakılacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!