Sağlık çalışanlarına yıpranma payı geriye dönük olacak uygulanacak mı? Kimler faydalanacak?

Güncelleme Tarihi:

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı geriye dönük olacak uygulanacak mı Kimler faydalanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2018 15:19

Sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren yıpranma payı uygulaması için meraklı bekleyiş sürüyor. Binlerce sağlık çalışanının torba yasa ile çıkmasını beklediği yıpranma payı detayı, beraberinde birçok soruyu da getirdi. Sağlık alanında doğrudan görev alan çalışanların faydalanabileceği yıpranma payı, erken emeklilik imkanının da önünü açmış olacak. Peki, sağlık çalışanlarının merakla beklediği yıpranma payı geriye dönük uygulanabilecek mi? İşte merak edilen bazı detaylar

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev alan çalışanların son günlerde odak noktası olan yıpranma payı konusu, geriye dönük uygulamanın olup olmayacağı ile gündemde yer alıyor. Torba yasa içerisinde bulunan yıpranma payı konusu, insan sağlığını koruyucu, teşhis ve tedavi edici alanlarda görev alan sağlık çalışanlarını ilgilendirecek. Peki, sağlık çalışanları yıpranma payından geriye dönük olarak faydalanabilecek mi? İşte, o konunun detayları

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YIPRANMA PAYINDAN GERİYE DÖNÜK FAYDALANABİLİR Mİ?

Torba yasa içerisinde yer alan yıpranma payı, yürürlüğe girmesinin ardından sonraki çalışmaları etkileyecek. Herhangi bir revize olmaması halinde geriye dönük çalışmalar yıpranma yasasına dahil edilmeyecek.

Bu yasadan idari görevlerde bulunan çalışanlar yararlanamayacak.

Haberin Devamı

YIPRANMA PAYI NEDİR?

Mevcut durumda Türkiye’de 18 meslekte yıpranma payı bulunuyor. Yıpranma payı ile çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet zammı” olarak geçen yıpranma payı ile çalışma koşullarının ağır olması sebebiyle diğer mesleklere nazaran daha fazla efor sarf edilen ve diğer mesleklerden daha fazla yıpranmaya maruz kalınan işlerde daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor.

Örneğin yıpranma payı hakkına sahip olan mesleklerde çalışana çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir personel, 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor. Buna göre, normalde her yıl emeklilikte 360 gün olarak kabul edilirken, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde her yıl 360 güne ilave olarak 60 ile 180 gün arasında değişen oranlarda prim ödeme gün sayısı ilave ediliyor. Yani, normal bir işte çalışanın emekliliğinde yılda 360 gün dikkate alınırken, fiili hizmet zammı kapsamındaki işlerde 420 ile 540 gün arasında prim ödeme günü dikkate alınıyor.

Türkiye’de 18 grup çalışan için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunlar, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, TSK’da, Emniyet’te, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda, basın ve gazetecilikle, TRT’de görev yapanlarla TBMM’de yasama organı statüsünde çalışanlar.

Haberin Devamı

Basında yer alan iddialara göre sağlık sektöründe çalışan kişilere de yıpranma payı geliyor. Buna göre; sağlık personelleri ağır işte çalışan personel gibi 60 günlük yıpranma hakkı elde edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!